Apple е сред любимите компании не само на любителите на технологиите, но и на инвеститорите. Тя бе първата, която получи оценка от $2 трлн. на пазарите — само две години след като се превърна в първото американско дружество, което прехвърли пазарна капитализация от $1 трлн.

Инвеститорите Джийн Мънстър, който през януари м.г. прогнозира оценката от $2 трлн., е убеден, че скоро тя ще докосне и космическите $3 трлн. Към края на миналата година акциите на Apple се разменяха срещу $133 за брой, давайки оценка на производителя на iPhone от почти $2,3 трлн. Неговата прогноза сега е, че до края на тази година те ще достигнат цена от $200 за брой — което означава, че пазарната капитализация ще надхвърли $3 трлн.

Един от катализаторите за ралито е работата от вкъщи. Apple "се смята за залог върху iPhone или 5G" — и това е добре, казва той пред CNBC. Но ускоряването на тенденцията да работим отдалечено ще има по-голямо значение за цената на акциите: "хората ще купуват през следващите 12 до 24 месеца повече Mac, iPad и услуги".

Към целта от $3 трлн. има още един път: традиционно инвеститорите смятат Apple за компания, която продава хардуер — и като такава пресмятат справедливата цена на акциите при по-ниско съотношение на цената към печалбата в сравнение с технологични компании като Amazon и Facebook. През последните години обаче все по-голям дял от приходите и печалбата на гиганта от Купертино идва именно от услуги — което оправдава и по-висок коефициент, според него.

Мънстър дори допусна, че Apple може да превърне хардуерния си бизнес в услуга — например покупката на лаптопи да става чрез абонамент. И припомни скорошния материал на Reuters, че производителят скоро ще се впусне и при електромобилите.

Apple се готви за 30% ръст на продажбите на iPhone в началото на 2021 г.

Apple се готви за 30% ръст на продажбите на iPhone в началото на 2021 г.

Новите модели изненадват с по-силен от очаквания интерес