Apple планира да влезе в бизнеса с електромобили като смята да произведе първото електрическо превозно средство до 2024 г., пише Reuters, позовавайки се на свои източници.

Автомобилните амбиции на производителя на iPhone, известни като Project Titan, започват още през 2014 г., когато за първи път започва да проектира собствено превозно средство. По- късно обаче Apple реши да се съсредоточи основно върху софтуера и промени целите си.

Целите на Apple са да произведе превозно средство за масовия пазар.

От основно значение за стратегията на компанията е новият дизайн на батерията, който може сериозно да намали цената й.

Производството на превозни средства представлява предизвикателство за веригата за доставки, дори за компания като Apple, която произвежда стотици милиони продукти всяка година с части от цял ​​свят. За Теслата на Мъск например бяха нужни 17 години за да постигне устойчиви печалби.

"Ако има компания в света, която има ресурсите да направи това- това вероятно е Apple. Но в същото време колата не е мобилен телефон", казва бивш служител, който е работил по Project Titan.

Остава неясно кой ще "сглобява" автомобил с марка Apple, но според източници компанията ще разчита на производствен партньор за производство на автомобили. Възможно е да има и забавяне заради пандемията, което може да измести началото на производството към 2025 г. или след това.

За батерията на автомобила Apple планира да използва уникален "моноклетъчен" дизайн.

Преди време Apple преговаря с Magna International за производство на автомобил, но разговорите се прекратяват, тъй като плановете на Apple останаха неясни.

За да има печалба, производителите на автомобили често искат обеми, които биха могли да представляват предизвикателство дори за Apple, която би била нова на автомобилния пазар.

"За да имате жизнеспособна инсталация за сглобяване, се нуждаете от 100 000 превозни средства годишно, или още по-голям обем", според източник.