Заводът на японския автомобилен производител Toyota в Санкт Петербург е предаден на държавната организация NAMI, съобщи компанията.

"Производственият обект на Toyota в Санкт Петербург е прехвърлен на държавата", се казва в изявление на руското министерство на промишлеността и търговията, цитирано от Reuters.

Още преди няколко месеца компанията заяви, че е решила да спре производството на автомобили в Русия, заради прекъсване на доставките на ключови материали.

"Toyota приключи прехвърлянето на завода за производство на автомобили към NAMI, считано от 31 март 2023 г.", се казва в изявление на Toyota. Според споразумението сградите, земята на завода са прехвърлени на държавата.

Не е ясна цената на сделката. Руското министерство заяви, че работи за възобновяване на производството в съоръжението възможно най-скоро.

Във фабриката компанията произвежда модел Camry и SUV автомобил RAV4. През 2021 г. в завода са произведени малко над 80 000 автомобила.

Nissan продава руския си бизнес за €1, макар че ще загуби над $600 милиона

Nissan продава руския си бизнес за €1, макар че ще загуби над $600 милиона

Автомобилният гигант се присъединява към редицае международни компании, които напускат Русия

Това не е първият път, в който Москва е присвоила активи от глобални производители на автомобили, които са напуснали Русия. заради войната в Украйна.

NAMI вече придоби заводи от Renault и Nissan. Renault продаде мажоритарния си дял в руската Автоваз според само за една рубла, но с шестгодишна опция да го изкупи обратно. NAMI плати едно евро за активите на Nissan.