Новите високоскоростни влакове за първи път ще свържат основните за руската икономика градове Москва и Санкт Петербург. Това става, след като Русия одобри проект за изграждане на първата високоскоростна пътническа железопътна линия между двата най-големи града в страната, предава Reuters.

Проектът за бързите влакове ще бъде финансиран с пари от държавния бюджет.

Първата в България частна компания за пътнически влакове "Пимк" иска да пусне бърз влак до морето

Първата у нас частна компания за пътнически влакове иска да пусне бърз влак до морето

Кои са другите дестинации, до които може да пътуваме с новите влакове?

Преди машините да тръгнат, ще бъде изградена цялостна 679-километрова железопътна линия, която трябва да позволи на произведени в Русия влакове, движещи се с 360 км/час на час, да стигат от Москва до Санкт Петербург за около два часа, вместо за пет часа, както е в момента.

Железопътната линия ще струва над $25,97 милиарда. Тя ще бъде изградена от руската компания VSM Two Capitals на концесия с държавни и частни средства. Финансирането ще дойде и от  източници, като руските държавни банки VTB, "Сбербанк" и енергийния гигант "Газпромбанк".

Догодина Русия пуска и първите пътнически влакове на водород

Началото на пътническите превози с влакове на водород в Руската федерация и по-конкретно на остров Сахалин, е планирано за 2025-а година. Според плановете, тези влакове трябва да потеглят през четвъртото тримесечие на 2025-а, като производител на машините е компанията "Трансмашхолдинг".

Пътнически влакове на водород ще пуснат в Русия

Пътнически влакове на водород ще пуснат в Русия

Проектът обаче се отлага от тази за 2025 година