Първата в България частна компания за влакови превози "Пимк" иска да вози пътници до морето. От пловдивското дружество потвърдиха пред Money.bg, че искат да поемат дестинацията от София до Бургас със спирки в Пловдив и Стара Загора.

От компанията искат да обслужват железопътните трасета с експресни влакове, развиващи по-висока средна скорост от влаковете на БДЖ. Машините на частните влакове ще могат да се движат с до 160 км/ч. Към момента са заявени три пътнически влака.

БДЖ ще има конкурент: Идва нов пътнически жп превозвач за срок от 15 години

БДЖ ще има конкурент: Идва нов пътнически жп превозвач за срок от 15 години

Министерският съвет прие решение за провеждане на процедура за избор на компания за обществен превоз

"Крайно време е моделът на железопътните превози в България да бъде разчупен, за да могат българите да получат качествено обслужване, достойно за 21-и век, както и да има реална конкуренция на пазара. Искаме да покажем, че и в България може да се пътува добре с влакове", коментира Пенко Несторов, управител на "ПИМК Рейл Експрес".

Снимка 296395

Източник: PIMK

Той подчертава, че бизнес моделът на компанията не предвижда да се излезе на печалба в кратки срокове, защото секторът на железопътните превози е силно консервативен, а инвестициите са дългосрочни.

Посоченият от пловдивската компания прогнозен период, в който тя ще може да стартира извършването на дейността си, е 14 декември 2025-а година.

Припомняме, че през февруари тази годин, Калина Кискинова, която е изпълнителен директор на железопътния превозвач обяви, че първият частен влак, който ще превозва пътници между София и Бургас ще бъде наличен още тази година.

"До 12 октомври 2024 г. трябва да имаме поне един влак, за да поддържаме лиценза по неговите изисквания. Ще ни е трудно обаче да кажем откога ще стартираме истинската услуга, защото са много нещата, с които се съобразяваме. Самите ние имаме големи изисквания към себе си, за да можем да предложим друго ниво на качество", коментира Кискинова.

Тя отбеляза, че частният влак няма да има нищо общо с влаковете, с които пътуваме сега.

В края на октомври 2023 г. пловдивската частна транспортна компания "Пимк" обяви, че е получила лиценз за жп превоз на пътници от Изпълнителна агенция "Железопътна администрация". Дейността на дружеството ще се извършва чрез фирмата "Пимк Рейл Експрес" ЕООД, която бе учредена и вписана в Търговския регистър през април миналата година.

Така държавното "БДЖ - Пътнически превози" за първи път в своята история ще има реален конкурент при превоза на пътници в България. Пловдивската компания има лиценз за товарни превози и от 2015-а година извършва жп превоз на товари.

"Пимк Рейл" ще получи първия си влак за пътнически превози още тази година, но не разкри кога ще стартира истинската услуга

Първият частен влак пристига у нас още тази година, но не се знае кога ще потегли от София за Бургас

Какви ще са удобствата във влака?