Американският лидер в областта на компютърни компоненти Intel обяви придобиването на израелския разработчик на чипове Habana Labs за сумата от 2 милиарда долара, съобщиха от компанията.

Благодарение на тази сделка, Intel ще може да затвърди позициите си на пазара на технологии за изкуствен интелект (AI).

Habana ще се превърне в автономно подразделение на Intel, ръководено от настоящия шеф на израелската компания , централата ще остане в Израел.

Intel изгражда нов завод в Израел за $11 милиарда

Intel изгражда нов завод в Израел за $11 милиарда

И има план да продължи да влага средства в него

Около 180 души наброява екипът на Habana Labs, а общата сума на привлечените инвестиции в компанията възлиза на 120 милиона долара. По-рано Intel вложи 75 милиона долара в Habana Labs.

Според прогнози на Intel, глобалният пазар на AI процесори ще достигне 25 милиарда долара до 2024 г. Компанията очаква приходи от този пазар в размер на 3,5 милиарда долара през настоящата година, което е увеличение с 20% в сравнение с предходната.

Habana не е първият стартъп, който Intel придоби, за да настигне Nvidia на пазара за AI технологии. През 2016 г. американският производител на чипове похарчи 400 милиона долара за Nervana Systems, чиято технология е в основата на текущата линия процесори Intel Nervana AI.

Intel е готова да придобие конкурент за $100 милиарда, за да спре потенциална сделка

Intel е готова да придобие конкурент за $100 милиарда, за да спре потенциална сделка

Сливането на Broadcom и Qualcomm - най-голямото в технологичната история, плаши Intel