Правителството на Румъния подписа договор за придобиването на 32 изтребителя F-16 на старо от Норвегия за €388 милиона, съобщи в изявление местното министерство на отбраната, цитирано от Romania Insider. "Първият боен самолет ще бъде доставен към края на 2023 година, съгласно тригодишен договор, подписан с норвежкото правителство", пише в прессъобщение на румънското министерството на отбраната.

32-та самолета F-16, от конфигурация M6.5.2, ще бъдат доставени с резервни двигатели и логистична поддръжка. Те ще бъдат доставени в Румъния в изправно състояние и се очаква да бъдат използвани от ВВС на страната поне 10 години.

Производството на изтребителите F-16 за България започва тази година

Производството на изтребителите F-16 за България започва тази година

Lockheed Martin произвежда по 4 самолета на месец

Покупката ще повиши отбранителната способност на Румъния и ще гарантира нейния принос към колективната отбрана в рамките на НАТО, отбелязват местните власти. Припомняме, че правителството на Румъния одобри сделката през юни, когато обяви, че цената на придобиването ще бъде €454 милиона без ДДС.

Тогава от Министерството на отбраната коментираха, че покупката ще позволи на страната да изтегли от употреба своите изтребители МиГ-21, които са още от съветската епоха. Парламентът даде зелена светлина за придобиването на новите бойни летателни машини в края на 2021 година.

Членката на НАТО Румъния в момента разполага с флот от 17 бойни самолета F-16, всички закупени от Португалия.

Гърция ще модернизира своите 38 изтребителя F-16 Block 50

Гърция ще модернизира своите 38 изтребителя F-16 Block 50

Два F-16 Viper вече са готови и времето за тяхната доставка през следващите месеци се обсъжда между гръцките ВВС и тези на САЩ

Президентът Клаус Йоханис заяви през февруари, че Румъния планира да закупи самолет F-35 на Lockheed Martin, като част от програмата за модернизация на военновъздушните сили. През март Йоханис обяви, че Румъния трябва да увеличи разходите за отбрана до 2,5% от брутния вътрешен продукт от 2% след руското нахлуване в съседна Украйна.

Румъния, която се присъедини към НАТО през 2004 година, обяви, че планира да похарчи общо €9,8 милиарда до 2026 година, за да засили отбранителните си способности.