Въпрос само на няколко дни е преди Генералният щаб на гръцките военновъздушни сили да изпрати писмо с искане до САЩ за модернизация на 38 самолета F-16 Block 50.

Писмото ще разреши още един нерешен въпрос в усилията за модернизация на гръцките ВВС и превръщането им в едни от най-значимите в широкия регион, обобщи в. "Катимерини".

Модернизацията на 38-те самолета F-16 ще се извърши във военновъздушната база Неа Анхиалос, докато в същото време модернизацията на F-16 Viper продължава в Hellenic Aerospace Industry (EAB).

Два F-16 Viper вече са готови и времето за тяхната доставка през следващите месеци се обсъжда между гръцките ВВС и тези на САЩ, за да започне обучението на пилотите им в Гърция.

Началникът на Генералния щаб Темистоклес Буролиас има пред себе си открит многогодишен хоризонт, в рамките на който гръцките ВВС ще придобият още по-силни оперативни способности.

В същото време има и ясен план за по-старите F-16 Block 30.

Съответно по-старите F-16 няма да бъдат прехвърлени никъде извън Гърция, нито пък има план да бъдат подарени, но те ще останат оперативно активни, тъй като ежедневно носят огромно натоварване в Егейско море.

Вместо това се обмислят начини за поддържането им в състояние на висока готовност, докато редица от тях ще бъдат превърнати в учебни самолети за нови изтребители като въведение в бъдещия флот от по-нови F-16 Viper, Block 52+ Advanced и модернизирани типове Block 50.

Междувременно се съобщава, че ръководството на ВВС е доволно по отношение на съществената част от летателната подготовка на новите пилоти. Освен това сътрудничеството с израелската компания Elbit в 120-то авиокрило за обучение в Каламата е довело до рязко увеличаване на наличността на учебни самолети Т-6.