Шведската компания NOTE придобива българския производител на електроника ATM Electronics, съобщиха от придобиващата компания. Стойността на сделката, след приспадане на съществуващите дългове, възлиза на приблизително 36 милиона шведски крони (3.17 млн. евро).

Чрез тази сделка NOTE получава своя втори завод в Източна Европа. Очаква се обектът в България да отговори на бързо нарастващата нужда от рентабилно производство в близост до клиенти в Европа.

Основната дейност на ATM Electronics в София се извършва в модерни помещения, напълно пригодени за производство на електроника. Електромонтажът се извършва в Петрич. Клиентите на компанията се състоят от големи международни индустриални компании, както и местни клиенти. Бизнес моделът към момента се основава на обработката на електронни компоненти, собственост на клиентите. Следователно продажбите на компанията се състоят основно от услуги ("добавена стойност") без материали. Тези продажби възлизат на приблизително 40 милиона шведски крони (3.5 млн. евро) на годишна база с оперативен марж от приблизително 8 на сто.

Защо придобиването на конкурент е стратегическа стъпка за "Главболагaрстрой" ?

Защо придобиването на конкурент е стратегическа стъпка за "Главболагaрстрой" ?

Компанията разширява капацитета си

Настоящият основен собственик на ATM Electronics Сергей Шардин, който успешно развива компанията в продължение на много години, ще продължи да изпълнява ролята си на главен изпълнителен директор на бизнеса. Броят на служителите на ATM Electronics е около 80 души.

"NOTE продължава да се развива силно. Ние сме ентусиазирани от това придобиване, което освен че добавя още един печеливш завод към групата, също така разширява производствения ни капацитет в Източна Европа. Виждаме голяма стойност във факта, че разширяваме възможностите си да предложим на нашите съществуващи клиенти усъвършенствано производство на електроника в много рентабилна част на Европа. Заедно със съществуващите клиенти, персонала и мениджмънта в България, ние очакваме с нетърпение да развием бизнеса и да продължим нашето печелившо пътуване на растеж", каза Йоханес Линд-Видестам, главен изпълнителен директор и президент на NOTE.

"Алтерко" придобива 60 процента от словенския конкурент GOAP в сделка за €2милиона

Българската "Алтерко" придобива 60 процента от словенски конкурент в сделка за €2 милиона

Пазарната капитализация на българския производител е в размер на 370 милиона лева, според БФБ

"Виждам големи предимства за нас и нашите клиенти, че ставаме част от NOTE - не на последно място от страна на покупките. Имаме силни връзки с клиентите и очаквам с нетърпение да продължим да развиваме нашите заводи в София и Петрич заедно с другите операции в NOTE", каза Сергей Шардин, главен изпълнителен директор на АТМ Електроникс ООД.

Завод на ATM Electronics

Източник: ATM Electronics

Завод на ATM Electronics

NOTE има присъствие в Швеция, Финландия, Обединеното кралство, Естония, България и Китай. Групата има приблизително 1400 служители.