Производителят и търговец на IoТ устройства "Алтерко" е придобил 60 процента от словенския си конкурент GOAP в сделка за €2 милиона, обявиха от компанията чрез Българската фондова борса (БФБ). Този бизнес ход ще помогне за разширяването на технологичното портфолио на българския производител и търговец, който следва стратегията си за международно разширяване.

Още през юни миналата година българското дружество изпрати писмо за намерение до GOAP. В средата на декември акционерите на компанията одобриха сключването на пакет от сделки за придобиване на 100% от капитала на словенския конкурент.

"Алтерко" отчита рекордни приходи от над 13 милиона лева от Черния петък

Една от най-бързо растящите компании у нас отчита рекордни приходи от над 13 милиона лева от Черния петък

Фирмата открива и развоен център в Дъблин

Придобиването на 60-те процента  е първият от двата предвидени етапа на поглъщане. Във втората фаза се предвижда "Алтерко" да купи останалите 40 процента, които принадлежат на трима собственици - физически лица.

Общата стойност на оставащия дял варира между €700 000 и €3,45 милиона, в зависимост от предварително договорените резултати и базирани на приходите условия за периода 2023 - 2025 година.

В началото на януари 2023 година БФБ оценява пазарната капитализация на "Алтерко" на 370 милиона лева, а Франкфуртската борса - на €198 милиона.

В края на миналата година българската компания отчете 44 процента ръст на приходите от продажби в кампанията си за Черния петък. На този фон от дружеството обявиха, че ще открият център за научноизследователска и развойна дейност в столицата на Ирландия Дъблин.

Българската "Алтерко" получи одобрението на инвеститорите за обратно изкупуване на акции

Българската "Алтерко" получи одобрението на инвеститорите за обратно изкупуване на акции

До 80 000 книжа ще бъдат върнати в компанията до края на годината