Регистрираното в Кипър дружество Kameran Financial е подало искане в Комисия за защита на конкуренцията (КЗК) за придобиване на дял в "Свилоцел", единственият производител на сулфатна избелена целулоза в България. Сделката ще се случи чрез новосъздаденото дружество "Пейпър инвест". "Свилоцел" е собственост на "Свилоза".

Красимир Дачев, председател на борда на директорите на последната, разясни, че целта на сделката е увеличаване на добавената стойност на дейността на дружеството. Пред изданието Economic.bg той посочи, че сделката е с неназован негов румънски колега, който има опит в производството на хартия. "Вече няма да изнасям суровина, а готов продукт. Всички български опаковъчни фабрики внасят хартии, сега ще ги произвеждаме тук", посочва той.

По думите му, ако сделката бъде одобрена от регулатора, до 2 години трябва да бъде готова машината за производство на хартия. Новата дейност ще открие и нови работни места, посочва още той.

Самата "Свилоза" се търгуваше на Българската фондова борса, но след търгово предложение от мажоритарния собственик "А.Р.У.С. Холдинг" тя бе свалена. Последната е собственост на Дачев.