Властите в САЩ вероятно ще представят драматични данни за първото тримесечие на 2020 година, като може да се очаква най-сериозният тримесечен спад на икономиката от 2009 година насам. Анализаторите обаче предупреждават, че резултатите за периода април-юни може да са още по-разочароващи.

Американското министерство на търговията трябва да представи официалната статистика в средата на седмицата. Тя ще даде по-ясен поглед за ефекта от затварянето на най-голямата икономика в света в резултат на епидемията от коронавирус.

"Това ще бъде само началото", смята главният икономист на S&P Global за Щатите Бет Ан Бовино. Пред The Wall Street Journal тя прогнозира, че американската икономика ще отчете спад от 7,5% на годишна база за периода януари-март.

Анкетирани от медията икономисти очакват по-слабо намаление - от средно 3,5% на годишна база през разглеждания период. Това би отбелязало първото свиване на икономиката на тримесечна база от шест години насам, както и най-значителния спад от рецесията между 2007 и 2009 година.

Също така експертите прогнозират, че резултатите за второто тримесечие на 2020 година могат да бъдат по-лоши, но не очакват толкова драматични резултати към края на годината. 85% от анкетираните от The Wall Street Journal очакват икономиката да започне да се възстановява през втората половина на 2020 година.

Въпреки че бизнесът в САЩ се оказа блокиран заради епидемията едва след средата на март, специалистите смятат, че ударът върху икономиката ще е толкова силен, че да доведе до спад на БВП за цялото тримесечие. "Това е като един наистина силен ураган, ударил цялата икономика", посочва Ричард Муди, който е главен икономист в Regions Financial.

Безработицата в Щатите достигна 3-годишен връх на ниво от 4,4% през март, след като през февруари пана до 50-годишно дъно на равнище от 3,5%. Само до края на март над 10 милиона работници бяха подали заявления за защита от безработица, а към 18 април те вече са над 26 милиона души.