Цените на петрола се понижават умерено във вторник сутринта след значителното им увеличение предния ден.

Юлските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време се търгуват по $114,08 за барел, което е $0,16 по-малко от цената при затваряне на предишната сесия. В понеделник цената на тези договори се повишиха с $2,69 (2,4%) до $114,24 за барел.

Цената на юнските фючърсиза амариканския еталон WTI при електронната търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) към същиямомент е 113,98 долара за барел, което е с 0,22 долара по-ниско от крайната стойност на предходната сесия. Предния ден цената на тези договори се повиши с 3,71 долара (3,4%) до 114,2 долара за барел.

Котировките на северноамериканския петрол WTI се повишиха повече от цената на европейския еталон Brent и тези два контракта бяха почти равни по цена. Причината за това е рязкото покачване на цените на бензина в САЩ. Юнските фючърси за бензин на NYMEX за първи път в историята надхвърлиха нивото от $4 за галон.

"Последователното намаляване на запасите през последните седмици изпрати запасите на бензин в САЩ доста под средните за пет години за това време на годината, което отразява недостиг на доставки," каза анализаторът на ING Уорън Патерсън. "Рафинериите увеличиха капацитета миналата седмица. за да увеличат доставките, но недостигът продължава."

Пазарът също така следи ситуацията с коронавируса в Китай. Магазини, ресторанти и молове отново отвориха врати в Шанхай в понеделник, макар и ограничено, съобщава MarketWatch, което предполага известно намаляване на случаите на заразени от Ковид 19.