Централната банка на Япония не се поддаде на многогласните призиви на инвеститорите и водена от притесненията за дефлационни процеси в страната остави основната си лихва непроменена на 0.50%.

По време на таз-месечното си заседание, Bank of Japan се отказа да предприема каквото и да е действие. Данните, обнародвани в петък, показаха спад в индустриалното производство през миналия месец, и едновременно с това спад на потребителските цени.

Това са знаци - според редакторите на BBC - че продължилото възстановяване на японската икономика може да е под заплаха. От Bank of Japan имат готовността да повишават постепенно лихвите, но изпитват също и политически натиск да не отиват твърде надалеч.

Спадът от 0.3% в същинските потребителски цени през миналия месец говори, че дългогодишната битка на Япония с дефлацията още не е спечелена. Спадът е за втори пореден месец и се дължи на намалелите цени на енергията.

Промишленото производство пада с 0.6% което е доста повече от очакваното: на месечна база, а за цялото тримесечие спадът е цели 1.4%.

„Това са доста слаби данни, но в съчетание с данните за корабните превози и с данните за запасите са много, много слаби", говори Такехиро Сато, главен икономист в Morgan Stanley.

Но министрите са изтъкнали факта, че потребителските разходи остават стабилни, а безработицата е на осем и половина годишно дъно. „Днешните данни не променят мнението ми, че като цяло японската икономика се възражда стабилно" - казва финансовият министър Коджи Оми.

Много години Япония държеше лихвата си на 0% в опитите си да се пребори с дефлацията. Миналата година основната лихва бе вдигната на 0.25% в следствие на знаци за подем в икономиката. През февруари лихвата бе повишена на 0.5%.