Усилията на официален Берлин за фискалната дисциплина постигнаха малко, но символично постижение: за първи път от над две десетилетия германският "часовник на дълга" обърна посоката си.

Часовникът, който въпреки името си, е по-скоро брояч, бе препрограмиран на 1 януари, за да съоветства на новия бюджет. Сега той отчита с по 78 евро по-малко дълг всяка секунда. За сравнение, през 2009 г., в разгара на кризата, германският дълг се увеличаваше с над 4400 евро всяка секунда.

Така изглеждаше "часовника" в края на декември м.г.

Източник: EPA/БГНЕС

Така изглеждаше "часовника" в края на декември м.г.

Устройството се поддържа от Германската федерация на данъкоплатците и е поставено пред седалището на групата в Берлин. До тази седмица ярко червените цифри предупреждаваха за сриващата се фискална позиция на Германия. От 1995 г., когато часовникът бе поставен, дългът на глава от населението се повиши от 12 830 евро до сегашното му ниво от 23 827 евро.

От 2014 г. обаче той забави темп, след като правителството на Ангела Меркел положи усилия да поддържа балансиран бюджет всяка година. Растящата икономика на Германия означава, че следващото правителство най-вероятно ще се наслаждава на излишък от около 30 млрд. долара през следващите 4 години.

Което пък повдига политически дебат дали парите трябва да бъдат похарчени за увеличение на публичните разходи, или за да покрият намаляване на данъците.

Общият дълг на Германия е около 1.973 млрд. евро. При сегашното темпо ще са нужни 800 години за свалянето му до нула.