Световната икономика ще се свие с 3,2% през 2020 година заради пандемията около новия коронавирус, показват прогнози на ООН.

Докладът предполага, че в рамките на следващите две години светът ще загуби 8,5 трилиона долара, което на практика би премахнало всички печалби от последните четири години.

Данните на ООН също така алармират, че светът може да се изправи пред най-резкия икономически спад от Голямата депресия през 30-те години.

ООН: Половината работна сила по света може да загуби доходите си заради пандемията

ООН: Половината работна сила по света може да загуби доходите си заради пандемията

Милиони бизнеси едва дишат

През януари ООН изчисли, че глобалната икономика ще има 2,5% ръст през тази година.

Сега обаче данните не са розови. ООН очаква скромно възстановяване през следващата година, като ще се наблюдава постепенно компенсиране на загубената продукция. Развиващите се страни вероятно също ще изпитат голям фискален дефицит и висок държавен дълг.

Докладът предполага, че пандемията също така ще доведе до увеличаване на бедността и неравенството, след като по последна прогноза тази година се очаква 34,3 милиона души да паднат под границата на крайната бедност, като 56% от тях са в Африка. Очаква се още 130 милиона души да се присъединят към списъка до 2030 година.

В доклада на ООН се казва, че без "бързи пробиви" за създаването на ваксина и ускорено лечение на Covid-19 "светът след вируса вероятно ще бъде много по-различен". Следователно е голяма вероятността в света да се регистрира продължителен икономически спад, а възстановяването да е бавно. Това ще бъде съпроводено с нарастваща бедност и неравенство.

ООН: Африка е изправена пред икономически срив заради пандемията

ООН: Африка е изправена пред икономически срив заради пандемията

Икономиките там зависят от външната търговия, а повече от половината вече за затворени