Към края на годината и началото на следващата безработицата в България ще достигне 10%. Това прогнозира д-р Атанас Атанасов, преподавател в УНСС пред телевизия Bloomberg. Сред причините са и сезонната безработица, но също така и кризата от коронавируса и нарасналия брой на заразени.

Според Атанасов за развитието на пандемията от коронавирус в България първо трябва да се вземе предвид броят на заразените, като според някой експерти те са над 7 пъти повече от официално обявените.

"Ако се запази тази тенденция, можем да очакваме до няколко седмици заразените да достигнат 100 хил. случаи", заяви той.

Според Атанасов отговорността да обърнем кривата на заразяване е наша, но все пак трябва да бъдат въведени нови по-строги ограничителни мерки.

"От нашето поведение зависи как ще се развие пандемията, но това трябва да бъде определено с нови по-строги мерки, иначе рискуваме драстично увеличение на броя заразени и колапс на здравната система".

По думите му по-коректно е да се измерва броят на смъртните случаи към броя на приключените случаи, като заяви, че в света смъртността е около 3%, измерена по този начин.

Той заяви, че не може да бъде затворено всичко, но ако предприемем мерки веднага, след две седмици ще имаме по-малко активни случаи и по-малък удар върху икономиката.