Въпреки успешната ваксинационна кампания и възстановяването на туристическия сектор в Гърция, индустрията все още е далеч от предкризисните си нива и това ще забави възстановяването на икономиката на южната ни съседка. Това прогнозират експертите от IHS Markit в свой анализ.

"Секторът на услугите в Гърция силно зависи от туристическата индустрия, която от своя страна разчита на успешната кампания за ваксиниране, както и на нарастването на доверието на клиентите, които имат готовност да пътуват след разхлабването на мерките", се казва в него.

Въпреки че от средата на май месец южната ни съседка отвори границите си за туристи, все още някои от ключовите за нея пазари остават предпазливи и все още изискват карантина и имат допълнителни изисквания към пътуващите в Гърция.

Великобритания остави Испания, Гърция, както и България в списъка за ограничения при пътуване

Черноморието може да изгуби хиляди туристи от Великобритания през това лято

Страната ни остава в списъка за ограничени пътувания заедно с много ключови дестинации в Европа

Такъв пример е Великобритания, която остави страната в списъка дестинации, за които се изисква 10 дни карантина след завръщане на Острова.

"Нашите очаквания са туристическият сектор да се възстанови до нивата си преди пандемията през 2022 година, като това ще зависи от броя на заразените през 2021 година, както и от темпа на поставяне на ваксини, като при забавяне разхлабването на мерките ще се забави също допълнително", посочват експертите.

Едва 10% от хотелите в Гърция работят в началото на туристическия сезон

Едва 10% от хотелите в Гърция работят в началото на туристическия сезон

На остров Родос, например, само 25 от общо 650 хотела са отворени