Точно когато Гърция вървеше уверено към растеж след продължилата десетилетие криза, която струваше на страната една четвърт от икономиката, ефектите от коронавируса върху жизненоважния туристически сектор заплашва да пресече възстановяването, пише Bloomberg.

Индустрията отговаря за около една пета от икономиката на южната ни съседка и за над една четвърт от работните места, според лондонския World Travel and Tourism Council. Това я прави втората най-уязвима страна в Европейския съюз след Кипър и дава сигнали, че за гърците предстои още икономическа болка след години на затягане на коланите.

Правителството вече нареди да бъдат затворени редица места за настаняване, включително половината хотели. След като хората се запътиха към крайбрежието заради необичайно топлото време, плажовете също бяха затворени в неделя.

"Всички легла са заети, но половината хора не се появиха и оттук нататък ще става все по-лошо", казва Хелън Михал, собственик на хотел с 25 стаи близо до центъра в Атина. "Хората се страхуват".

В Гърция има потвърдени 352 случая на коронавирус и четирима починали. Правителството затвори всички училища и университети до 24 март. Властите анонсираха и първи мерки за омекотяване на икономическия удар върху компаниите, а родителите могат да си вземат платен отпуск, докато училищата са затворени.

Михал, която управлява един от почти 10 000 хотела в Гърция, казва, че 20% от пътуванията вече са отменени. "Имахме много резервации до края на април, включително за Великден, но ситуацията е ужасяваща и вероятно ще продължи до май", казва тя. "В момента последното нещо, за което хората мислят, е лятната си почивка".

През 2019 г. гръцките хотели са резервирали приходи от €8,7 млрд., покачване от над 7% спрямо 2018 г. Броят на чуждестранните туристи достига 31,3 млн., почти три пъти населението на страната. Те са изхарчили €18,2 млрд.

Туризмът няма да е единственият сектор, който ще пострада, но от индустрията искат помощ от правителството, защото ако тя се срине "последствията ще бъдат усетени от счетоводители до строители".

Епидемията идва в труден момент за Гърция. Макар че нацията се възползваше от най-ниските лихви по държавния си дълг в историята преди вирусът да повиши нивата, реалната икономика все още страдаше.

Правителството прогнозираше растеж от 2,8% през 2020 г., но според икономистите експанзията на икономиката едва ще достигне 2% в позитивния сценарий. Растежът може да се забави и до 0,9%, в зависимост от това колко дълго продължи епидемията, казват от Alpha Bank.

Премиерът Кириакос Мицотакис поиска от Брюксел всички разходи за борба за епидемията да бъдат изключени от бюджетните калкулации. Гърция е под наблюдение от Европа след приключването на последната спасителна програма през 2018 г. и се съгласи да постигне първичен бюджетен излишък от 3,5% от БВП през 2022 г. Атина иска да намали тази цел сега, за да има повече фискално място за маневри.

Критичното за гръцките хотелиери е осигуряването на достатъчно ликвидност. "Към момента искаме мерки, които да запазят кешовите потоци и да ни помогнат да запазим работни места", казват от местната асоциация.

Исканията включват забавяне на задълженията за данъци и осигуровки поне до края на май; държавни гаранции за хотелите, които да им позволят да получат кредити; както и временното спиране на плащанията по съществуващи заеми към банките.

Очаквайте тази събота в предаването Money.bg по Bulgaria ON AIR интервю с председателя на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти Даниела Стоева за състоянието на българския туристически сектор.