Според последното проучване за разходите за живот на Еconomist Intelligence Unit (EIU) и цените в най-големите градове в света са се повишили средно с 8,1% през последната година. Това е най-бързото покачване на цените през последните 20 години, на фона на глобалната криза на разходите за живот, предизвикана от войната в Украйна и продължаващите ограничения за covid-19 в Китай.

Ето защо наблюдаваме и разместване в световната класация за най-скъпите градове за живот в света. Ню Йорк оглавява класацията за първи път, изравнявайки се с традиционния лидер Сингапур, също е на първа позиция за осми път през последните десет години. Двата града надминаха Тел Авив (който беше на върха миналата година) и сега е на трето място. На другия полюс пък са градове като Дамаск и Триполи. В проучването попадат 172 града.

Руските градове Москва и Санкт Петербург се покачиха значително в класацията - Москва с 88 места, а Санкт Петербург със 70 места, след като западните санкции увеличиха цената на живота в Русия.

В Европа

Четири европейски града попадат в класацията в топ десет на най-скъпите градове за живот в света. Това са Цюрих на 6-то място, Женева на 7-мо място, Париж на 9-то място и Копенхаген на 10-то място.

Сред най-големите спадове класацията са европейски градове като Люксембург и Стокхолм, като и двата града изпадат с по 38 места.

За класирането на градовете EIU сравнява цени на повече от 200 продукта и услуги в 172-та града. Те проучват цените на компании както от висок, така и от нисък клас и отчитат колебанията на цените през последната година.

Най-подходящите и най-неподходящите градове за живот през 2022 г.

Най-подходящите и най-неподходящите градове за живот през 2022 г.

В класацията са включени повече от 170 града

В доклада се посочва още, че най-значително покачване на цените има при енергийните продукти, в частност горивата, чиито цени са се повишили средно с 22%. Скокът е цената на стоката предизвика обществени протести в няколко града по света тази година като Шри Ланка и Испания например.

Добрата новина е, че цените може да започнат да се понижават в някои страни през следващата година, заради ръста на лихвените проценти. Блокирането на веригите за доставки също ще намалее, заради спада в търсенето.

"Освен ако войната в Украйна не ескалира прогнозираме, че цените на суровините за енергията, храната и доставките като метали вероятно ще спаднат рязко през 2023 г. в сравнение с нивата от 2022-а година", се казва в доклада.