Ограниченията покрай пандемията промениха много градове и градски центрове по света със затварянето на културните забележителности, ресторанти, музеи. Към момента нормалният начин на живот се завръща и градовете по света отново се превърнаха в желани места за живеене.

Тази карта използва годишните класации на Economist Intelligence Unit (EIU), за да покаже най-подходящите за живеене градове в света, като измерва различни категории, включително: стабилност, здравеопазване, култура и околна среда, образование и инфраструктура.

Ranked: The Most and Least Livable Cities in 2022

Класацията градове по света, които осигуряват най-добри условия за живот, като дава оценка на 30 количествени и качествени мерки в петте категории със следните коефициенти на тежест:

- Здравеопазване (20%)

- Култура и околна среда (25%)

- Стабилност (25%)

- Образование (10%)

- Инфраструктура (20%)

В резултат на измерванията градовете получават определен брой точки, най-високият резултат 100 точки.

10-те най-добри градове за живот

172 града са включени в класацията. Доста от най-добрите градове за живот са в Европа. Три от първите 10 обаче се намират в Канада: Ванкувър, Калгари и Торонто.

Виена е била класирана на първо място редица пъти, последно през 2019 г. Според EIU австрийската столица е изпаднала от първото място по време на годините на пандемията, защото известни музеи и ресторанти са били затворени.

Само един азиатски град Осака влиза в топ 10, като дели място с Мелбърн. Трябва да се отбележи, че нито един град в САЩ не е в челните класации.

Снимка 584723

Източник: visualcapitalist

Тайван, Коста Рика и още от най-добрите страни за живот и работа на мигранти

Тайван, Коста Рика и още от най-добрите страни за живот и работа на мигранти

Какви предимства предлагат?

10-те най-неподходящи за живеене градове

Някои от най-неподходящите за живеене градове в света се намират в Африка и Централна Азия. Много от най-неподходящите за живеене градове са в конфликтни зони, което допринася за ниските оценки. Тези региони обаче са дом на някои от най-бързо развиващите се градове в света, предоставящи много възможности за амбициозните бизнесмени.

Снимка 584724

Източник: visualcapitalist

Най-големите промени в класирането

Кои са градовете, изпаднали най-много в класацията след миналогодишния доклад? Според доклада редица градове в Нова Зеландия и Австралия временно са отпаднали в класацията поради ограниченията от COVID-19.

Също така си струва да се отбележи, че някои източноевропейски градове слизат надолу в класацията заради близостта им до войната в Украйна. И накрая, Киев не беше включен в тазгодишния доклад заради конфликта.

Градовете растат, качеството на живот в тях - не

Градовете растат, качеството на живот в тях - не

Или защо животът във високите сгради е не е безопасен за човешкото здраве и благополучие

Урбанизация

Към 2021 г. около 57% от световното население живее в градове. Прогнозите показват, че хората по света ще продължат да се местят в градовете.

Въпреки че в градовете има повече удобства, пандемията оголи много проблеми с урбанизацията и концентрацията на големи популации. Напрежението върху здравните системи се усеща най-силно в градовете и карантината е от първите мерки, които се въвеждат в лицето на глобалната здравна криза. В по-малките населени места напрежението не беше усетено толкова силно, затова хората започнаха да се местят.

Все пак хората продължават да виждат предимствата на градския живот- прогнозира се, че над две трети от световното население ще живее в градове до 2050 г.