Историята на исландската икономика е низ от скокове и сривове.

Ето защо гражданите на островната държава често се връщат назад към 2008 година, когато страната претърпя тежък икономически срив. А последният бум беше подхранен от туризма и строителството, пише Bloomberg.

И въпреки добрия темп на растеж през миналата година, гражданите вече очакват срива, залагайки под каква форма ще се прояви и кога точно ще удари следващата криза.

Докато жителите стоят в очакване на следващия колапс за БВП-то на страната им, лидери в индустрията, местни икономисти и дори представители на Европейския съюз и Международния валутен фонд предупреждават, че икономиката на Исландия я дебнат рискове от "прегряване".

Най-новите данни посочват, че брутният вътрешен продукт се е разширил до 21 милиарда долара при годишен темп от 10.2 на сто.

Снимка 278612

Източник: Bloomberg

Ръстът в заплатите е в двуцифрени стойности, а цените на жилищата са нараснали с 11 на сто през миналата година.

Търговският дефицит се усилва, а безработицата се е стопила под 3 на сто.

И все пак Исландия е предприела няколко стъпки, за да се справи при следващия икономически спад, включително по-строг надзор над банките, които бяха основните виновници за краха от 2008 година.

Правителството е ограничило и кредитите в чуждестранна валута, като сега има бюджетен излишък. А същевременно централната банка е изградила масивен валутен резерв в очакване на спада.