Март месец може да се окаже най-лошият в историята за пазара на труда в Испания заради рекордния брой на освободените от работа през последните седмици в резултат на разразилата се епидемия от коронавирус в страната. За това предупреждават от местното икономическо издание Cinco Días.

Този четвъртък предстои испанското министерство на труда да публикува актуалните данни за безработицата в страната.

"Парализирането на по-голямата час от икономиката, с изключение на жизненоважни услуги, се превърна в истинска бомба за икономиката и пазара на труда, които въпреки, че се възстановиха от предишната икономическа криза през 2014 година, не успяха да се върнат към нивата преди нея", пише авторът на изданието Ракел Паскуа Кортес. Тя посочва, че през годините след кризата традиционно март е отчитал спад на безработицата със средно 44 210 души.

Синдикатите в страната изчисляват, че през последните четири седмици в Испания 1 милион души са изгубили работата си, като около 750 000 от тях са били назначени на временни договори, които са широко използвани от работодателите там. Ако тези числа се окажат верни, това ще е най-сериозният ръст на безработицата в историята на Испания.

2 500 000 души могат да загубят работата си в Испания заради коновавируса

2 500 000 души могат да загубят работата си в страната с втората най-висока безработица в ЕС

Големите компании вече са освободили временно десетки хиляди служители

Авторът казва, че в тази сметка не влизат хората, отстранени по процедурата Expediente de Regulación Temporal de Empleo (ERTE). Тя позволява на работодателите в европейската временно да съкратят свои служители при форсмажорни обстоятелства за компанията, като след това те могат да бъдат отново върнати на работа.

"Към този 1 милион души, останали без работа, трябва да добавим и работниците, засегнати от ERTE, за които липсват официални данни, но според представените досега, засегнати могат да се окажат 1,5 милиона служители", смята Кортес.

Meliá Hotels съкращава временно 8500 души в Испания и готви мерки за останалите пазари

Верига с 6 хотела у нас съкращава 8500 души в Испания и готви мерки за останалите пазари

Компанията временно освобождава хората, които работят в хотелите ѝ в европейската страна

При най-лошият сценарий с регистрирани над 3,244 милиона души в настоящия момент в страната, може да се окаже, че в края на март те ще надхвърлят 4 милиона и дори да достигне 5 милиона души още през този или през следващите месеци.

Това би означавало, че Испания може да е изправена пред най-тежкия месец за пазара на труда в историята си. Според официалните данни досега такъв е бил февруари 2013 година, когато без работа само за 4 седмици са останали над 5,040 милиона служители.