Италия има нов радикален план, с който ще се опита да се справи с огромния проблем с неплащането на данъци в страната, пише Bloomberg.

Европейската икономика има една от най-високите ставки на континента. През 2016 г. Италия е загубила €107,5 милиарда заради неплащане на част или на цялата дължима сума. Изчислява се, че около 30 процента от дължимите данъци не постъпват в държавната хазна.

Идеята: Рим ще предложи на потребителите данъчен кредит, ако плащат по електронен път, като в същото време ще наложи такса за теглене на кеш над определен месечен лимит.

Намаляването на употребата на кеш и окуражаването на електронните плащания би трябвало да намали сивата икономика, която е над 12 процента от брутния вътрешен продукт.

Магазините, ресторантите и другите малки бизнеси често отказват електронни плащания с обяснението, че таксите са високи. Много от тях така и не отчитат част от кеш трансакциите.

Макар засега това да е само идея и конкретните предложенията все още да не са ясни, собствениците на малък бизнес, както и някои политици, бързо ги разкритикуваха.

Италия - европейската икономическа бомба със закъснител

Италия - европейската икономическа бомба със закъснител

Страната продължава да изпитва сериозни затруднения с публичния си дълг