Щатската валута се радва на изключителна сила през последните месеци - заради очакванията Фед да продължи с политиката си на увеличаване на лихвите, както и поради геополитическото напрежение и продължаващата война в Украйна. Дори за могъщия Microsoft 595 милиона долара са много пари. С толкова бяха намалени продажбите на софтуерния гигант през последното тримесечие от все по-силния щатски долар.

Наистина, широк кръг американски компании с голяма капитализация намаляват прогнозите си поради спад в репатрираните печалби, който е резултат от силата на долара.И все пак краткосрочните тенденции в продажбите и печалбата са само "върха на айсберга", когато става дума за въздействието на укрепващия долар. От далеч по-голямо значение са потенциално вредните глобални икономически ефекти, които валутното напрежение предизвиква. Финансовите съветници, които са били самодоволни по отношение на тези рискове, трябва да обърнат внимание на това сега, когато е ясно, че Федералният резерв ще продължи да повишава лихвените проценти, начин на действие, който вероятно ще стимулира долара още повече.

Минали проблеми със силния долар

Много стратези на Уолстрийт не са били в бизнеса достатъчно дълго, за да си спомнят как валутна криза предизвика срив на фондовите пазари през 1987 г., което накара министъра на финансите Джеймс Бейкър да проведе спешни търговски и валутни срещи със своите колеги в Европа. Десетилетие по-късно сривът на тайландския бат доведе до още един крах на световния пазар.Промените на валутните пазари отново могат да заплашват да предизвикат хаос. Индексът на щатския долар се повиши от 92 на 109 през последните 12 месеца. Еврото, йената и други основни валути сега са на повече от 20-годишно дъно спрямо долара.

Китайският юан изглежда особено опасен напоследък. Откакто председателят на Федералния резерв Джером Пауъл зае по-яростна позиция в Джаксън Хоул миналия петък, китайската валута падна до двегодишно дъно спрямо долара.Майк Грийн, портфолио мениджър от Simplify Asset Management, не пести думи, когато става въпрос за новия валутен риск. Продължаващата сила на долара "има потенциал наистина да дестабилизира световните пазари", каза Грийн. Експертът предупреди още, че е твърде рано да се тревожим за "пълна криза", но добави, че "много хора в моя свят, макросвета, говорят за долара и неговите въздействия".

Държави като Германия очевидно се насочват към криза, като наскоро обявиха месечен търговски дефицит за първи път от повече от 30 години, благодарение на скока на цените на вноса, изострени от слабото евро. Търговските дефицити не са непременно сигнал за кризисни условия, но тази предстояща зима Германия вероятно ще направи съкращения в ползваната в икономиката електроенергията, тъй като се отказва от руските енергийни доставки, добавяйки към валутните проблеми.

Може би никой няма да загуби повече от силния долар, отколкото нововъзникващите пазари в Азия, Близкия изток и Африка. (Напротив, нововъзникващите пазари в Латинска Америка са тежки износители на различни стоки и такива износители се възползват от укрепването на валутните резерви, въпреки че това може да доведе до това, което е известно като Проклятие на природните ресурси).В Африка и Близкия изток нации като Нигерия, Гана, Египет и Турция намаляват резервите си в долари в опит да се защитят срещу още по-дълбок крах на своите валути. Проблемни точки като Шри Ланка и Пакистан вече са под сериозен натиск в Азия и други нации в този регион може да последват примера им.

Пресъхващи резерви

Тези нации изразходват валутни резерви, за да плащат за внос на по-високи цени. Широка гама от стоки се оценяват в долари, а разходите за енергия, храна и суровини притъпяват икономическата активност по целия свят. Международният валутен фонд (МВФ) наскоро отбеляза, че "кумулативните изходящи потоци от нововъзникващите пазари (до момента през 2022 г.) са били много големи, около 50 милиарда долара".Карим Ел Нокали, инвестиционен стратег в Schroders, посочва войната в Украйна и последвалия скок в цените на енергията и селскостопанските цени като ключово предизвикателство за много нации.

"Колкото по-дълго продължава войната, толкова по-голямо напрежение ще създаде тя за различните нововъзникващи пазари", предупреждава той.

Кои акции ще се възползват от по-слаб долар?

Кои акции ще се възползват от по-слаб долар?

Има два фактора, които се очаква сериозно да натежат върху зелените пари

И все пак голяма част от проблема на валутните пазари може да се отдаде и на "разликите" в лихвените проценти, тъй като САЩ повишават лихвените проценти по-бързо от другите централни банки. Валутите са склонни да се движат към пазари, където доходността на фиксирания доход е най-висока. И съдейки по забележките, направени от Пауъл в петък, референтните лихвени проценти в САЩ може да продължат във възходяща тенденция по-дълго, отколкото се очакваше наскоро.В речта си в петък в Джаксън Хоул, Уайо, Пауъл се обърна към призрака на Пол Волкър, напомняйки на инвеститорите, че работата на Фед "трябва да бъде да разбие хватката на инфлационните очаквания".

Преди четири десетилетия бившият председател на Федералния резерв увеличи лихвените проценти толкова високо, че последва дълбока рецесия. Това в крайна сметка беше необходимо, тъй като твърде плахият Фед беше оставил инфлацията да се задържи на високи нива твърде дълго.

"Пауъл не иска да направи същата грешка, като започне с плахо повишаване на лихвените проценти", казва Майкъл Шелдън, главен инвестиционен директор на RDM Financial Group.Все пак Пауъл със сигурност има предвид икономическите рискове, свързани с прекалено рестриктивната парична политика. Както стратегът на BlackRock за фиксирани доходи Рик Ридър повтори в бележка до клиентите в петък, "въпреки че е абсолютно наложително Федералният резерв да овладее текущия висок процент на инфлация, ние сме загрижени за потенциала централната банка да прекали със затягането."Докато Пауъл е изцяло фокусиран върху прекъсването на цикъла на инфлацията, той също така следи все по-очевидното икономическо забавяне, което сега е в ход, както и рисковете, свързани с твърде силния долар.

САЩ срещу света

По-нататъшните увеличения на лихвените проценти в САЩ, карат централните банки на други места да обмислят съразмерни нива на повишения на лихвените проценти, за да предотвратят по-нататъшно разширяване на лихвените диференциали.

"В много нововъзникващи и развити пазари политиката на централната банка има по-малко смисъл в контекста на икономическите затруднения. Те са принудени да защитават своите валути, вместо да предпочитат да поддържат ниски лихвени проценти", казва Грийн от Simplify.Разбира се, икономиката на САЩ също има голяма полза от стабилния долар. Покачването на цените за много стоки например би подхранвало още по-висока текуща инфлация, ако доларът беше по-слаб. Грийн отбелязва, че "условията за търговия ясно са се променили в полза на САЩ".

Нокали от Schroders предполага, че инвеститорите, фокусирани върху местни акции, може да започнат да увеличават теглата сред акциите с малка и средна капитализация. По-малките фирми са склонни да извличат по-голяма част от продажбите в САЩ в сравнение с по-големите фирми.Тези по-големи фирми, които разчитат на износа, може да се сблъскат с все по-тежки проблеми през следващите тримесечия.

Фирмата за икономически изследвания CEIC отбеляза, че "перспективите за бизнес цикъла са се влошили за седем от осемте изследвани икономики" в проучване от юли 2022 г., като Китай е единствената голяма икономика, която не вижда влошаващи се икономически условия. (И все пак Китай може да се справя по-зле, отколкото CEIC смята).

Силният долар сее хаос в света - и това е само началото

Силният долар сее хаос в света - и това е само началото

Страдат други валути, технологични гиганти, и кои още

Тъй като Фед продължава да повишава вътрешните лихвени проценти, икономическите условия в чужбина вероятно ще се влошат, преди да се подобрят. И това кара съветниците да се чудят дали е време да намалят глобалната експозиция на своите клиенти. Това не е лесна прогноза. От една страна, чуждите пазари са със сигурност са по-евтини от щатските. Например както Vanguard FTSE Emerging Markets ETF (тикер: VWO), така и Vanguard FTSE Europe ETF (VGK) сега търгуват за по-малко от 12 пъти форуърдните си печалби, според Morningstar.

Коефициентът на S&P 500 е с около 50% по-висок - при около 18.И все пак икономическите перспективи за развитите и нововъзникващите пазари се влошават със стабилни темпове, а рецесиите в Азия и Европа може да се окажат дори по-дълбоки от тези в САЩ. Евтиното е добро, но историята ни казва, че евтиното може да стане още по-евтино.

*Материалът е с аналитичен характер и не е съвет за покупка или продажба на активи на финансовите пазари.