На фона на вулканичните върхове и горещите извори в Южна Япония се заражда нещо голямо. В тази част на страната се добиват стотици килограми хайвер в резултат от експеримент в аквакултурата, който започнал с есетра, внесена от Съветския съюз преди три десетилетия.
Сега за първи път в историята яйцата, считани за деликатес по света, ще бъдат доставяни отвъд океана, за да се състезават с руския и иранския хайвер, които доминират пазара, пише Bloombеrg.
Хайверът може да донесе печалба от 1000 йени (8,28 долара) за грам.
Това, което се случва на остров Кюшу, е поредният обрат в аквакултурната индустрия на Япония, която възлиза на 4 млрд. долара годишно. През последните години секторът пострада заради евтин внос.
Надеждата на местните е, че изворните води на Миядзаки ще бъдат чудесно място за следващия производствен център на хайвер в света. Префектурата се стреми да разшири индустрията си с хайвер до 10 млрд. японски йени годишно, увеличавайки производството си с около 30% повече от 2015 г. През тази година производството в Миядзаки ще нарасне до 300 кг от 120 кг през 2015 г. и 60 кг през 2014 г.
Хайверът е част от опитите на Япония да съживи потъващата аквакултурна индустрия, чиито приходи намаляха с повече от една трета през двете десетилетия до 2012 година.