Цената на желязната руда стигна рекорд, след като правителството на Китай обяви стимули за изграждането на инфраструктурни проекти. Това успя да повиши значително стойността на суровината въпреки ръста на случаите със заразени от коронавирус в едни от големите икономики в света.

Спот цената на желязната руда се качи до около 130 долара за метричен тон в четвъртък, показват данните на агенция Argus, цитирани от CNBC. Това е най-високото ниво от 2014 година насам.

"Подкрепящите мерки в Китай и в други държави се превърнаха в основен фактор за възобновяване на икономическата активност, а с това и на търсенето на суровини", посочват в свой доклад от ANZ Research.

Ралито идва след като през март стойността на желязната руда, която е основна суровина за производството на стомана, се срина до 80 долара за тон през март.

Сега то идва в резултат на плановете на Пекин за инвестиции на стойност от стотици милиарди долари под формата на фискални стимули, които да помогнат на икономиката да се възстанови от пандемията. Значителна част от тези вложения ще бъдат насочени към изглаждането на нова инфраструктура.