Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР) отпусна на Косово заем в размер на 58 милиона евро (64,5 милиона долара) за финансиране на изграждането и експлоатацията на парк с вятърни турбини. Централата "Байгора" (на името на съседно село и планина в Косово) ще бъде най-голямата такава в Косово и ще бъде с мощност от 105 мегавата, пише SeeNews, позовавайки се на данни на кредитора.

"Косово, която до голяма степен разчита на въглища за производството на електроенергията си, скоро ще започне да се възползва от по-чиста енергия от най-голямата вятърна централа в страната", пише в изявлението на ЕБВР.

Вятърната централа - най-големият проект за частния сектор, който ЕБВР е подписвала с Косово до момента - ще представлява около 10% от целия капацитет на балканската държава.

Експлоатацията на вятърната централа "Байгора" ще избегне 247 000 тона въглероден диоксид годишно.

Германска компания влага €169 милиона във вятърна централа в Косово

Германска компания влага €169 милиона във вятърна централа в Косово

Тя ще разполага с 30 вятърни турбини с общ капацитет от 105 мегавата

Заемът на ЕБВР е половината от общото финансиране, необходимо за проекта. Останалата част е предоставена от Erste Group Bank и NLB Bank, като и двете са се възползвали от покритие, предоставено от германската агенция за експортни кредити Euler Hermes, обяснява ЕБВР.

Вятърната централа ще бъде най-голямата електроцентрала, построена досега в Косово. Тя ще помогне за справяне с предизвикателствата на нередовните електроподавания и спирания в района.

Проектът ще се изпълнява от компанията Sowi Kosovo, която е под ръководството на Enlight Renewable Energy - израелска компания за възобновяема енергия и клиент на ЕБВР.

"Успехът на този проект е почит към всички участващи, но най-вече косовските власти, които изградиха договорна рамка, която може да привлече висококачествени международни инвеститори и заемодатели. Чудесно е да видим държава, която толкова дълго разчита на въглищата, да започне да използва своя възобновяем потенциал", каза директорът на ЕБВР за енергетиката в регионите на Европа, Близкия Изток и Африка Хари Бойд-Карпентър.

Косово строи голям въглищен ТЕЦ за €1.3 милиарда

Косово изгражда най-важния си проект за последните 20 години

Основен инвеститор в проекта е американската ContourGlobal