Оплакванията за прекараните часове в задръстване са се превърнали в традиция, съпровождаща всички празници в Румъния, включително наскоро отминалата Коледа и Нова година. И ситуацията по пътищата на северната ни съседка продължава да се влошава заради липсваща инфраструктура или лошото качество на вече съществуващата такава.

За този проблем, чието решение все още липсва в Румъния, разказват от сайта Emerging Europe.

"Отнема 5 часа, за да изминеш 40 километра", посочва Драгош Мунтеану за отсечката, свързваща Букурещ и Брашов. Това е един от най-тесните участъци в страната, който минава през Карпатите. На 2 януари трафикът там е бил толкова сериозен, че по въпросната отсечка от 40 километра между градчето Бреаза до курорта Предеал колите са се движили с под 10 километра в час.

"Провалът на последните няколко правителства да изградят необходимата мрежа от магистрали отдавна е повод за недоволство за румънските шофьори. Превозвачите в страната обвиняват липсата на инфраструктура за свиването на своите маржове на печалба", пише авторът на Emerging Europe Крейг Турп.

Мегапроект за €2 милиарда: Румъния прави най-големият комплекс в историята си

Мегапроект за €2 милиарда: Румъния прави най-големият комплекс в историята си

По изграждането му ще работят 20 000 души

Ситуацията в северната ни съседка се явява сериозен проблем за логистичната индустрия.

"Как можем да повишим цените си, което е необходимо заради повишаването на заплатите и на цените на горивата, когато времето за доставките ни до нашите клиенти се забавя с всяка изминала година", пита ръководителят на една от големите фирми в бранша в Плоещ.

Към настоящия момент Румъния има малко над 850 километра магистрали и според данни на Световния икономически форум все още е с най-лошата инфраструктура в Европейския съюз (ЕС), въпреки че вече 13 години е част от него.

За всяко следващо правителство в Букурещ това се оказва приоритет, но резултатите все още са далеч от очакваното. Новото правителство в страната обеща да инвестира повече средства в инфраструктура и да отвори нови около 100 километра високоскоростни пътища през 2020 година. Експертите от неправителствената организация Pro Infrastructure обаче смятат, че това е прекалено оптимистична цел.

Но дори и с изпълнението ѝ, страната все още остава без директна връзка между столицата и един от най-бързо развиващите се региони в страната - Трансилвания.

Как националният авиопревозвач на Румъния "зави" в грешна посока?

Как националният авиопревозвач на Румъния "зави" в грешна посока?

По пътя към загуби, неефективност и корупция