Новият министър на финансите на Сърбия има ясна цел: да повиши значително кредитния рейтинг на държавните облигации, които в момент получат оценка "боклук", пише Bloomberg.

За да направи това, Сърбия, която е с такъв рейтинг от разпадането на Югославия насам, ще трябва да се фокусира върху реформата на банките, изплащането на стари дългове и запазването на висок икономически растеж, казва министър Синиса Мали в интервю за изданието.

"Всичко, което правим с бюджета, фискалната и монетарна политика е с цел да изпълним критериите и да се присъединим към страните с кредитен рейтинг на инвестиционно равнище. По думите му, се очаква това да се случи около 2020 г. "Това ще бъде черешката на тортата след години на стабилизиране на бюджета, намаляване на безработицата и намаляване на публичния дълг".

Заплатите в Сърбия скочиха с над 30% за 7 години

Заплатите в Сърбия скочиха с над 30% за 7 години

Средната пенсия в страната е 227 евро

За да последва Словения, единствената бивша юго-република, която има кредитен рейтинг на инвестиционно равнище, балканската страна трябва да създаде повече работни места, да спре изтичането на млади хора и да запази стабилни публичните си финанси - както и направи с бюджетния излишък от 2016 до 2018 г.

От години Сърбия се фокусира върху структурни реформи, включително продажбата на държавни активи. За да запази ръстът си от 4,4 процента миналата година, сръбските власти внимателно балансираха между близки връзки с ЕС - основният си търговски партньор, и привличането на инвестиции от Русия, Китай и Турция.

Сърбия иска да намери и "стратегически партньор" са Komercijalna Banka, която е в топ 3 на най-големите в страната.

Сърбия отчита икономически растеж от 4,4% за 2018-а

Сърбия отчита икономически растеж от 4,4% за 2018-а

Инвестициите в страната през миналата година са се увеличили с 9,1%.