Над 100 световни организации призовават плащанията по дълга на развиващите се държави да бъдат изцяло отменени, предава BBC. Тези страни включват някои от най-бедните икономики, които се борят с ефектите от пандемията.

Организации, включително Oxfam и ActionAid International, настояват за облекчения, които ще оставят в държавите над $25 млрд. тази година. Те написаха отворено писмо до световните лидери и големите централни банки. То идва ден преди срещата на G20 - на някои от най-големите и бързо растящи икономики.

"Развиващите се държави страдат от безпрецедентен икономически шок и в същото време са изправени пред извънредна ситуация в здравеопазването", казва Сара-Джейн Клифтън, директор на Jubilee Debt Campaign, която оглавява кампанията. "Призивът на МВФ и Световната банка за отлагане на плащанията спестява пари сега, но не решава проблема с растящите дългове".

Организациите настояват плащанията по дълга да бъдат отменени веднага, влючително и плащания към частни кредитори.

Макар идеята да звучи привлекателно за някои, взимането на подобно решение е изключително малко вероятно. Подобен ход ще подкопае доверието в дълговите пазари, което от своя страна ще повиши лихвите по дълга на държавите, а вероятно и в частния сектор, тъй като инвеститорите ще искат по-висока премия заради по-високия риск. Ръстът на доходността ще направи изплащането на дълга по-трудно и скъпо.

Отмяна на договорени плащания по заеми пък означава още, че държавите ще получат сигнал, че могат да теглят колкото си искат, а в момент на криза ще бъдат "спасени".

Изчисления на Eurodad сочат, че 69 от най-бедните държави в света трябва да платят $19,5 млрд. на други правителства и институции, както и $6 млрд. на частни кредитодатели.

От началото на кризата МВФ пусна кредитна линия от $50 млрд., а Световната банка одобри пакет от $14 млрд. за най-уязвимите икономики.