Безработицата, както в Щатите, така и в Европа е на рекордно ниско ниво. Заплатите вървят нагоре на фона на липсата на работна ръка, но все пак техният темп на растеж е доста по-нисък, отколкото икономистите очакват.

Като цяло от работодателите се очаква да повишават възнагражденията на фона на по-малкото работници, които могат да бъдат наети. И все пак остава въпросът защо повишението не е толкова бързо, колкото би трябвало. А отговорът на този въпрос може би се крие в една дума - монопсония, пише Bloomberg.

Българските градове и секторите, в които ще бъдат наети най-много нови служители

Българските градове и секторите, в които ще бъдат наети най-много нови служители

Прогнозата за последните три месеца на годината е обнадеждаваща

Какво е това?

Монопсонията е налице, когато има много доставчици да един продукт, включително на труд, но купувачът е само един и той е този, който контролира цените. Съответно може да ги поддържа ниски. При пазара на труда това означава, че те са изгубили "силата си" в преговорите за по-високо заплащане.

Към днешна дата концентрирането на много индустрии в ръцете на по-малко и по-малко доминиращи играчи в комбинация с отслабването на синдикатите намалява възможностите за преговори за по-високо заплащане от страна на работниците.

Близо половината от работещите в съседка на България са на минимална заплата

Близо половината от работещите в съседка на България са на минимална заплата

За последните няколко години броят на хората с такива възнаграждения се е увеличил значително

Защо монопсонията е толкова актуална днес?

Най-вече тя е свързана със заплатите. Те растат относително слабо на фона на икономическото възстановяване след финансовата криза. Тва е учудващо, защото безработицата е много ниска, докато бизнесът страда от дефицит на кадри.

Ако се приеме, че на пазара няма достатъчно работна ръка, работниците пак няма да могат да настояват за по-високи заплати, защото липсва конкуренция на пазара на труда.

За нормален живот в София трябва заплата над 1500 лева

За нормален живот в София трябва заплата над 1500 лева

Актуално изследване на КНСБ

Какво е новото при монопсонията?

Тук отново идва въпросът за това, че малко на брой международни корпорации доминират в определени икономически сектори. Редица икономисти обаче смятат, че трябва да има ново по-съвременно препрочитане на теорията за монопсонията.

Причината е, че според тях силата за контролиране на нивото на възнагражденията е на страната на работодателите не само заради това, че са лидери на даден пазар, но и защото за служителите е трудно да сменят работата.

Основно това е свързано с пропуските в информацията за наличните възможности на пазара на труда и бариерите при алтернативите за смяна на работата. Последното е свързано основно с изискванията за конкретна квалификация за редица позиции.

Заплатите в Румъния и в България - кой кого изпреварва

Заплатите в Румъния и в България - кой кого изпреварва

И в двете страни възнагражденията в публичния сектор са по-големи от тези в частния