За нормален живот на четиричленно домакинство от двама възрастни и две деца в България са необходими 2340 лв. месечно.

Това показват данните за издръжката на живота през първото тримесечие на 2018 година на Института за синдикални и социални изследвания към КНСБ. Те бяха представени днес от директора на института Любен Томев и експерта Виолета Иванова.

На човек от домакинство необходимите средства са 585,09 лева или среден доход на двамата родители от 1170 лева. Издръжката на живота нараства с 0,7 на сто спрямо предходното тримесечие и с 2,6 на сто на годишна база, което в пари показва увеличение от около 60 лева.

Разходите в столицата обаче надхвърлят средните нива на издръжката на живота в страната с 30,5%. Необходимите средства за нормален живот на четиричленно домакинство в София обаче са 3055 лева, средно на човек - 763,80 лева. Това изисква среден доход за двамата възрастни - бащата и майката в семейството, от над 1500 лева месечна заплата.

Паричните средства, посочени в изследването, са за покриване на разходите за храна, поддържане на жилището, здравеопазване, транспорт и почивка.

Данните на КНСБ показват, че 73,3 на сто от домакинствата в страната живеят с общ доход под необходимите средства за издръжка на живот, сочат.

Има слаб ръст на нарастване на издръжката на живота в България за първото тримесечие на тази година спрямо същия период на миналата година. Това обаче е в рамките на инфлацията, обясни експертът Виолета Иванова.

Има увеличаване на високодоходните групи и това се дължи на ръста на работната заплата. На пазара на труда се търси висококвалифицирана работна ръка с по-високи работни заплати, отбеляза още тя.

От друга страна нараства броят на работещите на минимална заплата. Те са около 470 хиляди души, каза Иванова в ефира на БНР.

Експертът посочи, че броят на хората, които са под официалната линия на бедност за 2018 година, която е 321 лева, са около 1,8 млн., но намаляват спрямо същия период на миналата година.

Изследването обаче не обхваща групите, които се осигуряват на минимална работна заплата, но се взимат по-големи възнаграждения.