Повече от 44% от заетите в Румъния получават националната минимална заплата в сравнение с 37% през 2017 година. Това показват официални данни за пазара на труда в северната ни съседка, цитирани от местното издание Business Review.

Към март месец са регистрирани над 6,280 милиона трудови договора за неопределен период, като повече от 2,775 милиона от тях са били за възнаграждения в размер на минималната заплата за страната, която възлиза на 1900 румънски леи или 408 евро.

Икономиката на Румъния е на ръба на прегряването. Какво я очаква?

Икономиката на Румъния е на ръба на прегряването. Какво я очаква?

Страната е най-слабата брънка в ЦИЕ, смята експерт

В същото време през февруари брутното средно месечно възнаграждение в страната намалява до 4128 румънски леи или 887 евро. Статистиката показва, че заради високата инфлация нетните възнаграждения са нараснали само с 6,2% между февруари 2017 и февруари 2018 година.

Инфлацията в северната ни съседка продължава да расте на фона на скока в потреблението, като по последните изчисления на Евростат Румъния отчита най-голям ръст на потребителските цени в Европейския съюз в рамките на 4 на сто.

Стряскащият проблем на Румъния, който се крие зад рекордния икономически бум

Стряскащият проблем на Румъния, който се крие зад рекордния икономически бум

По един показател северната ни съседка изостава зад всички държави членки

Данните говорят и за сериозно увеличение на договорите за заплати в минимален размер в сравнение с предходната година, когато те са 37,1% от всички споразумения. Според статистиката през последните седем години договорите на минимално възнаграждение са скочили с 8,3%.

През миналата година Румъния записа най-бързия растеж в целия ЕС. Този резултат дойде не само след намаляване на данъците, но и след увеличаване на заплатите в частния сектор. Към края на миналата година ръстът на брутния вътрешен продукт там е 7 на сто.

Румъния трябва да промени модела на икономиката си

Държавата, която расте най-бързо в ЕС, трябва да промени модела на икономиката си

Тя трябва да се откаже от растежа, базиран на потреблението