Годишната инфлация в Обединеното кралство през февруари неочаквано се ускори до 10,4% от 10,1% месец по-рано, показват данните на Националната статистическа служба (ONS).

През миналия месец потребителските цени в страната индекс CPI са се повишили с 1,1 на сто, най-голям ръст от четири месеца насам.

Анкетирани от портала DailyFX анализатори прогнозираха годишна инфлация от 9,9%, а на месечна база - от 0,6 на сто.

В същото време индексът CPIH (инфлация, отчитаща разходите на собствениците за поддръжка на жилища) възлиза на 9,2% след 8,8% месец по-рано. На месечна основа през февруари цените за този индекс се повишиха с 1%.

Инфлацията при храните във Великобритания стигна най-високия процент регистриран някога

Инфлацията при храните във Великобритания стигна най-високия процент регистриран някога

При пресните храни ръстът е над 12%

Като цяло за ускоряване на показателя допринася поскъпването в ресторантите и хотелите, храните и безалкохолните напитки, както и облеклото и обувките. Ускоряването на инфлацията се задържа от спада в цените в сферата на културата, както и цените на моторните горива.

Най-големият възходящ натиск идва от цената на храната и безалкохолните напитки (+18%, най-високата стойност от август 1977 г.) , главно на зеленчуците поради недостиг на продукти за салата и други зеленчуци, на фона на лошото време в Южна Европа и Африка, посочва Тrading Еeconomics.

Влияние за ръста на инфлацията оказаха и по-високите цени на електроенергията, на ресторанти и хотели (12,1%, най-високото ниво от юни 1991 г.), облекло и обувки (8,1%); и здраве (6,8% ).

От друга страна се наблюдава забавяне на цените на транспорта (2,9% ), особено на моторните горива; мебели (8,7% ); жилища и комунални услуги, свободно време и култура (4% срещу 5%).