Жителите на Нигерия са подложени на ежегодни наводнения, най-вече в периода март до ноември. В средата на юли обаче големият бизнес район на остров Лагос преживя едно от най-тежките си наводнения през последните години.

На снимки и видеоклипове, публикувани в социалните мрежи, се виждат десетки залети с вода превозни средства, след проливен дъжд, който се изсипа там. Наводненията буквално спират икономическата активност, а цената за това е висока, пише CNN.

Повече от 24 милиона души в град Лагос могат да останат без дом до края на века, заради повишаващото се морско равнище, вследствие на климатичните промени.

Проблемът става още по-сериозен с нарастването на населението в градовете. Нигерийската хидрологична агенция NIHSA вече прогнозира катастрофални наводнения през септември, когато обикновено е пикът на дъждовния сезон.

Ерозиращото крайбрежие на Лагос

Територията на Лагос има континентална част, но някои райони на града са част от острови с ерозиращото крайбрежие, което прави града уязвим на наводнения.

Добивът на пясък за строителството също има голям принос за ерозията на бреговата линия в Лагос според експерти по околна среда.

Като цяло крайбрежните градове са изложени на голям риск. В някои части на света дори може да бъдат потопени до 2100 г., показват резултатите от проучване,публикувано от изследователската група Climate Central.

В рамките на три десетилетия повишаването на морското равнище може да доведе до постоянни наводнения. До 2100 г. някои райони може да останат за постоянно под линията на прилива. Подобен е случаят при Лагос.

Според данните на NEMA, повече от 2 милиона души са били пряко засегнати от наводнения през 2020 г. "Всяка година ставаме свидетели на наводнения в Нигерия. Това е проблем, дошъл с изменението на климата, с който трябва живеем", казват специалисти.

Освен, че е уязвим към климатичните промени, градът се слави с лоши дренажни системи. "Колкото и изменението на климата играе роля в покачването на морското равнище, толкова голям е и проблемът с дренажната система", казват потребители на социалната мрежа Twitter.

Миналия месец министерството на околната среда на Нигерия обяви изготвянето на национална политика в отговор на изменението на климата.