Законопроектът за контрол на субсидиите във Великобритания ще замени правилата за държавна помощ на Европейския съюз, пише BBC. Според британски финансови експерти това е много добра новина за страната, на която след Брекзит е все по-трудно да се възползва от парите на Европа. След промените правителството ще може да помага на компаниите с безвъзмездни средства или заеми много по-бързо, отколкото в момента.

Великобритания нарича проекта "най-важният елемент от законодателството след Брекзит досега"

Бизнес секретарят Кваси Квартенг заяви, че "правителството използва своите новооткрити свободи след Brexit, за да упълномощи публичните власти в Обединеното кралство да предоставят финансова подкрепа - без да се сблъскват с обременяваща бюрокрация".

"Използваме възможностите си да бъдем независима търговска държава, за да подкрепим нови британски индустрии, да създадем повече работни места и да направим Великобритания възможно най-доброто място за стартиране и развитие на бизнес в света", добави Квартенг.

Brexit отслаби и изолира Великобритания, смята шефът на ЕС по единния пазар

Brexit отслаби и изолира Великобритания, смята шефът на ЕС по единния пазар

Тиери Бретън, който е и отговарящ за ваксинацията в общността е категоричен, че британското напускане на блока е изложено на пандемия

Правителството заяви, че новият законопроект ще му позволи да бъде по-гъвкаво, целенасочено и по-бързо в намесата си за подкрепа на бизнеса

До скоро британското правителство е предоставяло много по-малко държавна подкрепа на частния бизнес, отколкото неговите колеги от ЕС във Франция и Германия. Според главния директор, отговарящ за политиката, свързана с британската индустрия - Матю Фел, "новата бърза система може да бъде полезен инструмент за изпълнение на амбициите на страната за растеж на икономиката".

"Правителствената подкрепа е последна инстанция за бизнеса, но в точното време и на точното място тя може да даде безценен принос за ключови играчи и индустрии", добави Фел.

Британските икономисти са обнадеждени, че новият закон ще спре двойния стандарт между Великобритания и Европейския съюз, който след Брекзит не спира да се задълбочава

Европейската комисия изрази опасения, че Обединеното кралство може да наруши конкуренцията, като не гарантира, че фирмите във Великобритания и ЕС работят при равни условия, когато става дума за държавни субсидии.

Брекзит потопи износа на Великобритания за ЕС. Загубите са за £2 милиарда

Брекзит потопи износа на Великобритания за ЕС. Загубите са за £2 милиарда

Това е катастрофа за индустрията, смятат експерти