Миналата година пазарите на никел попаднаха в светлината на прожекторите, благодарение на историческото кратко свиване в предлагането на никел, което подлуди цените и те стигнаха удивителните 100 000 долара за тон. На този фон Лондонската борса за метали в екзистенциална криза. Сега обаче на пазарите на никел се случва точно обратното. Цените на никела се сринаха през 2023 година, като паднаха с 21% от началото на годината до 23 300 долара за тон, благодарение на огромното пренасищане. Производството в Индонезия продължава да изпреварва световното търсене. Според Международната група за изследване на никела (INSG) пазарът на матала стане свидетел на излишък на търсене и предлагане от 239 000 тона, което е много много по-висока цифра от последната прогноза на групата през октомври, когато се очакваше излишъкът да достигне 171 000 тона през 2023 г., пише Oilprice.

Търсенето на никел в световен мащаб е на път да регистрира доста добър растеж от 6,1% през 2023 г. Търсенето на никел изобщо не се  повиши през 2022 г. Световната асоциация за неръждаема стомана съобщи, че производството на неръждаема стомана е спаднало с 5,2% през годината. Индустрията за неръждаема стомана е най-големият потребител на никел, като към нея се пренасочват 75% от световното производство за типична година.

Въпреки това, производството на електромобилите изисква никел и автомобилната индустрия ще е сериозен потребител. Според изследователската къща Adamas Intelligence 17 137 тона никел са били използвани в батерии за електромобили само през февруари.

Не всички класове никел обаче са изправени пред пренасищане на доставките. Предлагането на никел от клас II продължава да расте бързо, но предлагането на никел от клас I - търгуваният клас на LME - е намалял с 28% досега тази година до 40 032 тона, най-ниското ниво от 2007 г.

Хаосът в търговията с метали продължава и вече не става въпрос само за никел

Хаосът в търговията с метали продължава и вече не става въпрос само за никел

Миналия месец, малко след началото на войната в Украйна, фючърсите на никелa на Лондонската борса за метали скочиха с 250%

Пазарите на никел не са единствените, които претърпяха сътресения. Световната банка прогнозира, че цените на суровините в световен мащаб на ще се понижат тази година с най-бързи темп от началото на пандемията на COVID-19.

Според банката цените на суровините общо ще се свият с 21% през 2023 г. на годишна база, като се очаква цените на енергията да паднат с 26%. Сред прогнозите е суровият петрол Brent, който ще достигне средно 84 долара за барел тази година, спад от 16% на годишна база, докато цените на природния газ в САЩ и Европа се очаква да паднат наполовина. Прогнозите сочат още, че цените на въглищата ще паднат с 42% през 2023 г., докато цените на торовете ще се понижат с 37%, отбелязвайки най-големия годишен спад от 1976 г. насам.

JPMorgan получи торби с камъни, вместо поръчан никел за 1,3 милиона долара

JPMorgan получи торби с камъни, вместо поръчан никел за 1,3 милиона долара

Случаят беше разгласен от Лондонската борса за метали миналата седмица

За съжаление, според Световната, въпреки спада на цените на храните с 8% през текущата година, повече от 350 милиона души са изправени пред продоволствена несигурност в света.