Със 115% е намаляла печалбата от хотелски стаи в Европа през март тази година. Това показват данните на HotStats, пише изданието Property EU. Това е най-големият годишен спад от април 2009 г., когато секторът беше ударен от световната финансова криза. Според данните приходите на хотелите са засегнати три пъти по-тежко, в сравнение с финансовата криза и около четири пъти по-тежко в сравнение с терористичните атаки в Ню Йорк през 2001 г.

Приходите от стая са намалели с над 66% на годишна база. За сравнение, спадът през април 2009 е бил 23,5%.

Свиващите се приходи са съчетани и с намаляването на разходите в резултат на затварянето на хотели, ограничаването на дейността и по-малкия брой служители. Общите режийни разходи са надолу с 25,3% спрямо същия период на миналата година.

Хотелиерският бизнес в Румъния бележи драстични спадове

Хотелиерският бизнес в Румъния бележи драстични спадове

Коефициентът на заетост за някои хотели в Букурещ пада до 20%

Маржът на печалбата на хотелите в Европа се е свил с 45,7% до -13,1%, като HotStats регистрира за първи път негативен марж на печалбата за региона.

Незавидното състояние на сектора в Европа отразява и ситуацията на световно ниво, като брутната оперативна печалба от налична стая се е сринала с около 100% във всички региони.

За пръв път през март, HotStats отчита негативна печална в САЩ - сривът там е с над 110%. Понижението в Азиатско-тихоокеанския регион е 117%.

И в Близкия изток резултатите не са по-оптимистични. Брутната оперативна печална за региона е намаляла с 98,4% на годишна база, което е най-големият спад от юли 2013 г., когато е регистрирано свиване от 74,3%, когато в Близкия изток имаше граждански протести, които включваха и преврат в Египет.