Цените на петрола в четвъртък се покачват, след като в сряда значително спаднаха заради данните за повишаване на запасите от суровината в САЩ.

От друга страна ОПЕК съобщи вчера, че очаква неголям дефицит на петролния пазар през следващата година, което да отразява по-голямото равновесие между търсенето и предлагането, отколкото се предполагаше по-рано. Преразгледаната прогноза на картела говори за по нататъшно отстъпление от очакваното пренасищане на пазара, доколкото и ръстът на добива в САЩ започва да се показва забавя, отбелязва Ройтерс.

Стойността на февруарските фючърси за сорта Brent на лондонската борса ICE Futures днес сутринта с покачва до $64,02 за барел, с $0,30 над нивото от закриването на сесията вчера. Във вторник цената на тези контракти спадна с $0,62 (0,96%), до $63,72 за барел.

Януарските фючърси за американския WTI на нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време поскъпват с $0,10 - до $58,86 за барел. В хода на търговията вчера те поевтиняха с $0,48 (0,81%), до $58,76 за барел.

Според публикуваните в сряда официални данни на енергийното министерство, стоковите запаси от петрол в САЩ през миналата седмица са се увеличили с 822 хил. барела, от бензин - с 5,405 млн. барела и от дестилати - с 4,118 млн. барела. При това стоковите резерви на терминала в Кушинг, където се съхраняват количествата търгувани на NYMEX са спаднали през седмицата с 3,393 млн. барела.

В същото време пазарът продължава да среди внимателно за хода на търговските преговори между САЩ и Китай. Особено с оглед приближаването на датата - 15 декември, когато трябва да влязат в сила новите американски мита върху китайския внос.