Цените на петрола продължават да растат във вторник. Европейският сорт, Brent се търгува над 75 долара за барел за първи път от две години насам, петролният пазар се опасява, че предлагането няма да може да отговори на нарастващото търсене.

Петролът е поскъпнал с повече от 40% от началото на тази година: възстановяването на икономиките на САЩ, Европа и Китай след кризата, причинена от пандемията COVID-19, стимулира растежа на търсенето, въпреки постоянството на трудната епидемиологична ситуация в няколко други региона на света.

Възстановяването на туристическия бранш може да доведе до покачване на цената на Brent до 100 долара за барел през следващата година, прогнозират експерти от Bank of America.

Цената на августовските фючърси за Brent на лондонската борса ICE Futures към 9:15 часа българско време във вторник е 75,13 долара за барел, което е с 0,23 долара повече от края на предишната сесия. В резултат на търговията в понеделник тези контаркти поскъпнаха с $1,39 (1,9%) - до $ 74,9 за барел.

В същото време юлските фючърси за американския суров петрол WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) се търгуват по 73,67 долара за барел - 1 цент над крайната стойност на предходната сесия. До затварянето на пазара в понеделник стойността на тези договори се увеличи с $2,02 (2.8%) - до $ 73.66 за барел. Юлските фючърси изтичат във вторник, по-активно търгуваните августовски договори поскъпват по време на търговия с 0,04 долара (0,05%) - до 73,16 долара за барел.

"Оптимизмът относно перспективите за търсене сега е доста висок и недостигът на предлагане излиза на преден план", каза Вандана Хари, основател на Vanda Insights.

"Ако ралито, на което сме свидетели в момента, започне да намалява, това ще бъде свързано с увеличение на доставките", цитира експертът агенция Bloomberg.

Фокусът на пазара остава върху преговорите за възстановяване на Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма, но няма резултати, които биха могли да доведат до увеличаване на производството на петрол в Иран до момента.