Цените на петрола спадат в понеделник сутринта, след като миналата седмица се повишиха до най-високите си нива за последните три години.

Търговците очакват резултата от срещата на ОПЕК +, която ще се проведе днес, на 4 октомври. Някои анализатори смятат, че страните по споразумението може да се договорят за по-значително увеличение на производството от обсъжданото по-рано, пише Dow Jones. Но експертите на Rystad Energy смятат подобна стъпка за малко вероятна.

Към 9:15 ч. българско време декемврийските фючърси за сорта Brent поевтиняха на лондонската борса ICE Futures с 0,31 долара - до 78,97 долара за барел. В петък тези контракти поскъпнаха с 0,97 долара (1,2%), до 79,28 долара за барел.

Ноемврийските фючърси за американския еталон WTI при електронна търговия на Нюйоркската стокова борса (NYMEX) в същото време са по-евтини с 0,34 долара, и се търгуват по $75,54 за барел. В предишната сесия WTI поскъпна с 0,85 долара (1,1%), до 75,88 долара за барел, което е най-високата му цена от октомври 2018 г.

Според американската компания за услуги в петролния сектор Baker Hughes, броят на работещите нефтени платформи в САЩ се е увеличил със 7 единици миналата седмица и е достигнал 428 платформи. Така този индикатор за производството се увеличава за четвърта поредна седмица.