Министерството на селското стопанство на САЩ публикува поредния си месечен доклад за световния баланс на търсенето и предлагането на пшеница през настоящия селскостопански сезон, започнал на 1 юли.

В документа прогнозите за реколтата, потреблението, началните и крайните запаси са коригирани в посока на слабо повишение, докато за световния износ промяната е негативна, пише SINOR.bg .

Оценката за световната реколта от пшеница е завишена с 280 хил. тона спрямо направената през октомври, достигайки 774,72 млн. тона, което е нов исторически максимум.

Предвиждането за глобалното потребление е увеличено със 790 хил. тона до 736,52 млн. тона, като в посока на повишение са преразгледани прогнозите за Русия и Украйна, а за САЩ те са в посока на понижение.

Очакванията за световния износ на пшеница са свити до 174,2 млн. тона заради влошените перспективи пред доставките за чужбина на твърда пшеница от Канада, където качеството на зърнената култура пострада от лошото време в периода на жътвата.

Оценката за световните начални запаси също е претърпяла корекция в посока на повишение с 1,37 млн. тона спрямо направената през октомври, достигайки 241,03 млн. тона.

Прогнозата за крайните световни запаси е увеличена с 860 хил. тона до рекордните 249,23 млн. тона. Корекцията за крайните запаси в САЩ е незначително нагоре спрямо октомври, но е със 17% повече, отколкото през миналия сезон.