Производството на нови коли в Обединеното кралство през юни се срина до най-ниското ниво от почти 70 години насам. Производителите на автомобили трябва да се справят както с недостига на персонал, така и с недостига на полупроводници.

Според данни на Society of Motor Manufacturers and Traders (SMMT) в британските автомобилни заводи през миналия месец са произведени малко над 69 000 автомобила. Това е най-ниското ниво от 1953 г., като се изключи юни 2020 г.

Малко под половин милион коли са произведени във Великобритания през първата половина на 2021 г., което е спад с 38% в сравнение със средните нива за периода, отчетени предни години.

Недостигът на чипове в глобален мащаб смъкна прогнозите за производство на автомобили във Великобритания с 100 000 бройки. Около 1500 полупроводникови чипа са нужни за производтвото на един автомобил.

По думите на изпълнителният директор на SMMT Майк Хоуз недостигт на чипове ще продължи до края на годината.

От асоциацията призоваха правителството за "спешни действия", като например отмяната на задължителна карантина при контакт с вируса на тези, които са ваксинирани.

Очаква се автомобилната индустрия да бъде най-големият губещ тази година.

Въпреки скорошните заявки за дългосрочни инвестиции в автомобилната индустрия на Обединеното кралство от Nissan в Съндърланд и от собственика на Vauxhall Stellantis в Ellesmere Port, споет SMMT британските производители на автомобили остават в трудна ситуация, която ще продължи до 2022 г.