Световната търговска буря, която помете производството в най-голямата европейска икономика, съвсем скоро ще достигне и до пазара на труда, пише Bloomberg.

Безработицата в Германия, която достигна до рекордно ниско ниво, вече не намалява. И има риск тенденцията да се обърне, тъй като работещите ще понесат ефектите от спада в производствената дейност. Данните за юни, публикувани в сряда, показват най-големия годишен спад от 2009 г.

Европейската централна банка разчита на потреблените на домакинствата и инвестициите да подкрепят растежа и да повишат цените в Германия и останалата част от еврозоната, след като износът страда от помрачаващата се търговска среда. ЕЦБ е притеснена дотолкова, че подготвя нови стимули, които ще представи още следващия месец.

Засега данните за безработицата и новите работни места не са притесняващи - броят на хората без работа през юли са се покачили с едва 1 000. Но под повърхността пазарът на труда губи инерция, работодателите все по-често избират да наемат служителите на непълен работен ден и по-уязвимите части от обществото започват да усещат ситуацията.

Промишленото производство в Германия спада по-силно от очакваното

Промишленото производство в Германия спада по-силно от очакваното

На годишна база през юни продукцията се е свила с 5,2%

"Ерата на продължаващо подобрение на пазара на труда вече е зад нас", казва Щефан Кипар, икономист в BayernLB в Мюнехн. "Ясно е, че компаниите вече не добавят нови работни места".

Някои дори планират да съкращават такива. Continental AG - ветропоказател за зависимата от износа автомобилна индустрия - се присъедини към някои други компании като BASF SE и Siemens AG, като съобщи, че ще намали броя на заетите.Adecco Group AG, най-голямата агенция за заетост в света, заяви в четвъртък, че приходите ѝ намаляват заради по-бавния растеж в Европа, включително и в Германия."Ясно е, че виждаме продължаващо отслабване на производството и на автомобилния сектор", казва главният изпълнителен директор Алайн Дехаз. "Забавянето на Европа вече е тук".

Агенцията по заетостта в Германия казва, че забавянето на икономиката обикновено засяга пазара на труда в пет стъпки. Първо намаляват обявените свободни места, а след това и временната заетост. И двата индикатора вече отслабват.

Кои са най-търсените професии в Германия

Кои са най-търсените професии в Германия

Не само висшистите имат шансове за професионална реализация в Германия. Ето кои професии се търсят и в кои браншове има най-много свободни работни места

Намаляващите предложения за работа на непълен работен ден засягат най-вече по-уязвимата част от обществото, тъй като те обикновено са вход на пазара на труда за тези, които нямат квалификация.

Следващият индикатор, който трябва да реагира, е броят на служителите, чието работно време е намалено, за да бъдат спестени средства по време на периоди с ниско търсене. Германското правителство обикновено компенсира загубеното възнаграждение, но не напълно. Добрата новина в този случай е, че работещите запазват работните си места, но лошата е, че не получават пълна заплата.

Компаниите трябва да съобщят за намерението си на агенцията по заетостта. Спрямо година по-рано съобщенията са се увеличили.

Обезщетенията за безработица са още един индикатор, който трябва да бъде следен. Броят на хората, които получават такива, е нараснал с 33 хил., или 5%, спрямо година по-рано.

Въпреки всички тези сигнали, агенцията по заетостта все още не бие алармата. Заетостта продължава да е силна, отчасти защото квалифицираните служители все още са в недостиг и компаниите не искат да ги освободят с надеждата, че проблемите ще са временни.

Работната сила в Германия, Италия, Корея и Япония се свива до 2050-а

Работната сила в Германия, Италия, Корея и Япония се свива до 2050-а

Много от развитите страни ще се сблъскат с демографски дисбаланс