Правителството на Италия очаква бюджетният дефицит да набъбне до цели 10,4% от брутния вътрешен продукт. В същото време Рим прогнозира и 8% свиване на икономиката заради мерките срещу пандемията, пише Bloomberg.

Правителството ще поиска одобрение от парламента за разширяване на дефицита с €55 млрд., за да финансира стимули, казват източници на агенцията. Възможно е планът да бъде одобрен от кабинета още днес.

Премиерът Джузепе Конте трескаво търси начин да помогне на икономиката, след като противоепидемичните мерки в първия епицентър на заразата в Европа поставиха прът в колелата на икономиката, особено в богатите северни региони, където вирусът удари най-силно. Миналият месец правителството добри първоначален пакет в размер на €25 млрд.

Новата прогноза гласи, че през 2021 г. икономиката ще нарасне с 4,7%, като това включва успех на план на стойност €13 млрд. за подпомагане на запазването на работни места и още €12 млрд. за ликвидна подкрепа.

Във вторник Конте обеща още поне €50 млрд. Централната банка на Италия съобщи, че икономиката на страната се е свила с 5% през първото тримесечие, а Bloomberg Economics очаква 13% спад за цялата година.

Бизнесът в Италия бавно ще се връща към живот: Отварят постепенно заводите в страната след Великден

Бизнесът в Италия бавно ще се връща към живот: Отварят постепенно заводите в страната след Великден

Най-тежко е положението за малкия бизнес, който няма достъп до финансиране. А той съставлява огромна част от икономиката