Карантинните мерки в Италия, които действат вече месец, забавят разпространението на коронавируса, но пък задушават икономиката, пише The Wall Street Journal.

През март производителите преживяха най-лошия си месец в историята и предупреждават правителството, че ще загубят клиентите си, които ще се прехвърлят при германски и други конкуренти, освен ако заводите не отворят отново. Ресторантите, които са преживели две световни войни, са в опасност да не отворят врати никога повече. Земеделието се нуждае от поне 200 хил. сезонни работника, които обикновено идват от чужбина.

Италия постига прогрес в контрола над епидемията. Броят на хората под интензивни грижи намалява през последните дни, след като достигна пик през миналата седмица. Броят на починалите на дневна база намалява, но страната има да извърви още много път преди да потисне новите инфекции. Като резултат, не е ясно кога правителството ще облекчи мерките. А в Италия те са сред най-строгите в западните държави.

Производителят на шперплат Brivio бе принуден да затвори. Производството, от което 90% заминава за Германия, бе спряно на 25 март. "Беше правилно да затворим всичко, тъй като здравето е най-важно, но ако не отворим отново скоро, ще загубим клиентите си заради конкуренти в други държави, които все още работят", казва Атилио Бривио, който ръководи семейната компания. "Ако производството не бъде подновено от другата седмица, много компании ще фалират".

Асоциацията на работодателите Confindustria казва, че икономиката на Италия ще се свие с около 6% тази година, ако най-лошото от кризата премине до май месец.

Правителството на Италия обмисля постепенен план за отваряне на икономиката от средата на април. След Великден ограничен брой от индустриалните сектори може да възобновят дейност, в зависимост от успехите в борбата с епидемията. Но премахването на всички мерки може да отнеме няколко седмици.

Бизнесите в сектор услуги, като ресторанти и барове, ще трябва да изчакат още повече.

Италия е изправена пред смъртоносен риск от карантинните мерки, тъй като в страната има огромен брой малки и средни предприятия, повечето от които семейни и с ограничена възможност за финансиране. В Италия 95% от компаниите имат по-малко от 10 служители. А икономиката на страната все още не се бе възстановила от предходната криза. В последните години печалбата на италианския бизнес, оцелял от кризата, се подобри, но средно все още е с 20% по-нисък, отколкото през 2007 г., според рейтинговата агенция Cerved.

За да омекоти удара, в понеделник Рим увеличи до €750 млрд. програмата за гаранции за банкови заеми, която ще достъпна и за бизнес, и за домакинства.

Компаниите са категорични, че бърза финансова помощ е жизненоважна за оцеляването им. Но посочват, че преди всичко искат да се върнат на работа.

"Ако останеш затворен за три седмици, можеш да запазиш клиентите си, тъй като те знаят, че това са извънредни мерки. Но ако мине повече време, те ще започнат да търсят алтернативи", казва Масимо Карбониеро, чиято компани произвежда оборудване за автомобилната индустрия и други сектори. "Трябваше да има решение за спиране на производството в цяла Европа за определен период. Не е честно да сме затворени, докато другите работят".

Повечето заводи в Германия, основният конкурент на Италия на експортните пазари, все още работят.

Германия показва пътя: Затворените заводи са по-скоро рядкост

Германия показва пътя: Затворените заводи са по-скоро рядкост

Производствата работят на 80% от пълния си капацитет със строги мерки

Баровете и ресторантите бяха първите в Италия, които бяха затворени - и вероятно ще са последните, които ще отворят. Но много собственици се притесняват, че ако мерките са в сила твърде дълго, те няма да могат да отворят изобщо.

Една от най-старите пицарии в Неапол - Gorizia 1916, преживява две световни войни и епидемия от холера. Собственикът Салваторе Грасо се чуди дали ще може да преживее тази пандемия. Той има достатъчно средства за покриване на разходите за най-много три месеца. След това бъдещето е неясно, особено защото търсенето ще е по-ниско и след края на мерките. "Никога досега не сме били затворени толкова дълго".

Грасо няма приходи, но продължава да има разходи, включително месечен наем от €11 хил. Рим все пак помага: половината от разходите за наема ще бъдат приспаднати от данъчните задължения, а заплатите на 15-те служители биват субсидирани от държава за следващите два месеца.

Подобна е ситуацията в голяма част от страната. Всеки месец, в който баровете и ресторантите не работят, означават €8,3 млрд. загубени приходи.Страдат и бизнеси, които не са затворени. Сред тях са винопроизводителите, които доскоро продаваха половината от продукцията си на баровете и ресторантите. Сега хората пият по-малко вкъщи и са по-малко склонни да купуват скъпи бутилки.

Земеделието пък страда от недостиг на сезонни работници, повечето от които обикновено идват от Източна Европа. През тази година са нужни над 200 хил., според местната асоциация.

Сезонните работници, които берат реколтата в Западна Европа, са блокирани на границите

Сезонните работници, които берат реколтата в Западна Европа, са блокирани на границите

Затварянето на границите остави нивите в западната част на континента без работна ръка