Меката зима в Европа доведе до по-добри цени на горивата, от това което очаквахме. Трудно е да се правят прогнози, но разчитаме, че днешната ситуация и цените, които са сега ще се запазят поне през месец февруари. Това заяви председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев пред "Нова нюз".

"Относно дизеловото гориво има все по-големи притеснения. Засега няма индикации за недостиг, но има има много неизвестни и евентуално всичко ще бъде в ръцете на нашите, но и на други политици, особено след 5-ти февруари", заяви Терзиев.

Разрешението да се изнася български продукт към Украйна и произведен на българска територия продукт от руски нефт за Украйна, от една страна, би довело до облекчаване, но от друга има възможност да се стигне до недостиг на дизелово гориво на българския пазар.

На въпрос дали "Лукойл Нефтохим" трябва да балансира ситуацията и дали има ангажимент, рафинерията в Бургас да запази по-голямата част от дизеловото си гориво за България, Терзиев смята, че по-голямата част на дизеловото гориво, произведено от "Лукойл Нефтохим", може да бъде потребено от българския пазар.

"Рафинерията на "Лукойл Нефтохим" в Бургас не бива да спира. Незабавно държавата и рафинерията трябва да да търсят алтернатива, ако бъдат ограничени руските доставки на нефт, което ще постави рафинерията в риск", обясни той.

За година България изпревари останалите членки на ЕС и стана по-зависима от изкопаеми горива

За година България изпревари останалите членки на ЕС и стана по-зависима от изкопаеми горива

Страната ни е увеличила дела на фосилни горива в енергийния си микс от 62.87% през 2020 г. до 66.38% през 2021 г.

По думите му тепърва ще преоткриваме петрола. Алтернативите са много примамливи, но трябва да извървим дълъг път в подготовката. Рано е за българския пазар. "Един потребителски съвет: българският потребител да се ориентира към бензинови автомобили, защото у нас е прекалено голям коефициентът на дизелови леки коли, заради втората употреба от Европа, както и да се обърнат към хибридни технологии". България постепенно ще преминава към електрификация.