Румъния ще има нов граничен пункт на границата с разкъсваната от война Украйна, където ще бъде построен нов мост над река Тиса. Новият маршрут ще позволява не само търговски обмен между двете страни, но и достъп на украинските стоки до Европейския съюз, съобщи сайтът "Зиаре", цитиран от БТА.

Проектът ще бъде осъществен в северния румънски окръг Марамуреш и е смятан за най-важната инициатива на окръга от над 30 години насам, отбелязва изданието. Инициативата е на Окръжния съвет на Марамуреш в партньорство с Националната компания за администрация на пътната инфраструктура.

Общата стойност на проекта е около 31 милиона евро, а финансирането през следващите две години ще стане чрез европейска оперативната програма за инфраструктурни проекти.

По информация от румънските власти, проектът ще включва два паралелни моста на разстояние 3 метра един от друг, тоест отделен мост за всяка посока на движение, с две ленти в посока и обща дължина от 261 метра.

Също така, проектът предвижда и изграждането на 1,2 километра нов път, пет отводнителни съоръжения, едно кръгово кръстовище и граничен пункт с паркинг.