Изненадващият недостиг на служители, които извършват физическа работа - "сини якички" (на английски: blue collars) променя контурите на пазара на труда в САЩ, увеличава заплатите им, намалява неравенството в заплащането и привлича повече жени за тези работни места, пише Bloomberg.

Този недостиг се дължи на свиване на наличността на сини якички и нископлатени работници, тъй като работната сила става по-образована и по-малко склонна да поема такива работни места, според ново проучване на изследователската организация Conference Board.

"Разделението между доставките на сините и белите якички ще продължи и дори ще стане по-голямо през 2030 г.", казва Гад Леванън, главен икономист за Северна Америка в изследователската група в Ню Йорк и един от авторите на доклада в интервю.

Сините якички намаляват

Снимка 395185

Това вероятно ще поддържа натиска върху разходите за труд в отрасли като строителство, транспорт и настаняване и услуги за хранене. Има и последици за инфлацията и за Федералния резерв при положение че председателят Джером Пауъл и колегите му се опитват да поддържат 9-годишната експанзия без да допуснат прегряване на икономиката. Безработицата от 3,7% е най-ниската от 1969 г. насам и е доста под очакванията на Фед за дългосрочния си устойчив процент.

"Острият недостиг на сините яки е много, много очевиден", каза Питър Кюгли, изпълнителен вицепрезидент на Kelly Services Inc., компания за набиране на персонал с клонове във всичките 50 щата на САЩ.

Производителите и други компании с физически натоварваща работа трудно ще запълнят тези позиции, когато бейби бумърите се пенсионират. "По-трудно и по-трудно е да се привлекат по-младите хора за тези работни места, било защото те търсят алтернативи в образованието, или асоциациите, които хората правят с работата в леката промишленост", каза Куигли.

Броят на нискоквалифицирани работници също се намалява от нарастването на броя на американците, които са претендирали за обезщетения за инвалидност или са изпаднали от пазара на труда. Недостигът е изострен и от опиоидната епидемия, която е много по-концентрирана сред населението без бакалавърска степен, се казва в доклада на Conference Board.

Снимка 395186

По-строгите ограничения върху имиграцията също играят роля и ще продължат да правят това в бъдеще, каза главният икономист на Moody's Analytics. Марк Занди. Много от тези чуждестранни работници са с по-ниска квалификация и в отрасли като строителство и земеделие.

Автоматизацията и офшорингът се очакваше да унищожат търсенето на индустриални работници и да понижат заплатите им, особено в сравнение с по-образованите им колеги. Това обаче не се е случило, поне за сега, според Conference Board. Работните места за сини якички и работници в нископлатените услуги са нараснали колкото и общата заетост, откакто икономиката започна да се възстановява през юни 2009 г.

За голяма част от тази експанзия производителите и другите компании твърде бавно са ускорявали капиталовите разходи и са засилвали автоматизацията, като вместо това са се възползвали от повече работници, за да посрещнат нарастващото търсене на своите продукти и услуги.

Това се отразява на бавния растеж на производителността: продукцията на един отработен час се е повишавала с годишен среден темп от 1,2%, откакто рецесията приключи през юни 2009 г., доста под темпа от 2,2% след Втората световна война.

Компаниите също може би се доближават до границите на това колко от своите операции са готови или могат да възлагат на външни изпълнители. "Ние вероятно сме в третия и може би четвъртия цикъл на аутсорсинг", каза Куигли. "Повечето големи компании, ако възнамеряват да възлагат, вече са го направили."

Комбинацията от изненадващо силно търсене на сини яки и ограниченото им наличие принуждава компаниите да увеличат заплатите в долната част на скалата. Увеличението на минималното заплащане също е помогнало на тези, които са в по-неблагоприятно положение.

Това помага да се преодолее тенденцията на десетилетия на голямо подоходно неравенство, според Леванон, който е съавтор на доклада заедно с икономиста Франк Стиймърс.

По-зле платените работници получават по-големи увеличения на заплатите

Снимка 395187

Освен че отпускат по-големи увеличения на заплатите, компаниите стават креативни, като предлагат на служителите си и други придобивки, включително повече отпуски, преразпределени работни графици и по-голяма гъвкавост за работещите родители, каза Куигли.

Подобрените условия изглежда да привличат повече жени към този вид работни места. "Това помага да се премахнат някои от предразсъдъците или нежеланието, които някои жени може да имат при заемането на тези позиции", каза Леванон.

Снимка 395188

Увеличаването на участието на жените е особено очевидно в транспортния сектор, където ръстът на търсенето на работници е започнал поради увеличението на онлайн пазаруването.

"Работниците с по-ниски доходи се справят по-добре", каза Занди от Moody's. "Балансът на силата се е променил от работодателите в служителите."